Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B./ Beta ]

26. 12. 2022. 21:11 >> 21:12

TUŽILAŠTVO POTVRDILO

Ubica Kurda u Parizu u zatvoru, motiv rasizam

Francuski 69-ogodišnji penzioner, osumnjičen da je ubio troje Kurda i ranio još tri osobe u centru Pariza, koji je priznao da gaji "patološku mržnju prema strancima", optužen je danas i određen mu je pritvor, rekao je jedan sudski izvor.

Osumnjičeni mašinovodja u penziji, optužen je za ubistvo i pokušaj ubistva zbog rase, etničke pripadnosti, nacije ili vjere kao i zbog nedozvoljene nabavke i držanja oružja, rekao je taj izvor.

Pored troje Kurda, jedne žene i dva muškarca, osumnjičeni je ranio tri muškarca, od kojih jednog teško. Pet od šest žrtava imaju tursko državljanstvo, a jedna francusko.

Napad koji se dogodio u petak uzdrmao je kurdsku zajednicu koja je to osudila kao "teroristički" čin, i za njega osumnjičila Tursku. Kao reakcija na to francuski ambasador u Turskoj pozvan je danas na razgovor da bi Ankara izrazila protest zbog, kako ona vidi, antiturske propagande u Francuskoj poslije ubistva troje Kurda.

Tužiteljka Pariza Lor Bekio rekla je da je rasizam kao motiv izgleda potvrđen, i da je osumnjičeni opisan kao "depresivan" i "suicidan" povjerio istražiteljima da je uvijek imao "želju da ubije migrante, strance" od kada je bio opljačkan 2016.

On je u napadu imao namjeru da iskoristi svu municiju i zatim da se ubije posljednjim metkom, ali ga je više ljudi zaustavilo u jednom frizerskom salonu prije nego što ga je policija uhapsila.

Prvi elementi istrage nijesu ustanovili bilo kakvu vezu sa ekstremističkom ideologijom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније