Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

12. 01. 2023. 17:47 >> 17:41

BIVŠI KATALONSKI LIDER

Španija odustala od optužbe za pobunu protiv Pudždemona

Španski sud odustao je od optužbi za pobunu protiv bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Pudždemona zbog uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godine, koji je uveo Španiju u veliku političku krizu.

Sudija Vrhovnog suda, Pablo Ljarena, odbacio je optužbe za pobunu i četvorici katalonskih separatista koji su bili umiješani u dešavanja 2017. godine zbog promjene španskog zakona o pobuni koje su stupile na snagu i znače da zakon više ne pokriva njihova navodna krivična djela.

Međutim, sudija nije odbacio optužbe za pronevjeru i neposlušnost, pa će Pudždemonu i njegovim saradnicima koji su pobjegli iz države prije pet godina biti suđeno ako se vrati, ali za zločine za koje je predviđena niža kazna.

Pudždemon živi u Belgiji, gdje je član Evropskog parlamenta. Napori španske vlade da bude izručen do sada su bili neuspješni, a nejasno je da li promjene koje je sud donio mogu povećati šanse da ga belgijski zvaničnici vrate nazad.

Španski poslanici su prošlog mjeseca odobrili kontroverzne reforme tretiranja zločina pobune i pronevjere u potezu vladajuće španske koalicije lijevog centra da zadrži parlamentarnu podršku katalonske stranke koja se zalaže za nezavisnost i ublaži tenzije u bogatom sjeveroistočnom regionu.

Devet katalonskih separatista osuđeno je na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Oni su pomilovani u julu ove godine nakon što su tri godine proveli iza rešetaka, ali Pudždemon nije, jer je pobjegao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније