Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

15. 06. 2023. 20:31 >> 20:31

FIRMA U SAD TVRDI

Kineski hakeri osumnjičeni da su hakovali stotine organizacija i agencija

Kineski hakeri iza kojih navodno stoji Kina sumnjiče se da su iskoristili bezbjednosnu rupu u uređaju za bezbjednost e-pošte da probiju mreže stotina organizacija iz javnog i privatnog sektora širom svijeta, od kojih je skoro trećina vladinih agencija, uključujući ministarstva spoljnih poslova, saopštila je danas firma za sajber bezbjednost Mandiant.

U njihovom postu na blogu, Mandiant, koji se nalazi u vlasništvu Gugla izraženo je "jako ubjeđenje" da je grupa koja je iskoristila ranjivost u softveru na Mejl Sekjuriti Gatevej kompanije Barakuda Netvorks bila angažovana u "špijunskoj aktivnosti sa podrškom Narodne Republike Kine".

Hakeri su poslali mejlove koji sadrže "zaražene" priloge sa datotekama kako bi dobili pristup uređajima i podacima određenih organizacija, rečeno je iz Mandianta.

Od tih organizacija, 55 odsto je bilo iz Amerike, 22 odsto iz Azije i Pacifika i 24 odsto iz Evrope, Bliskog istoka i Afrike, a uključivale su ministarstva spoljnih poslova u jugoistočnoj Aziji, spoljnotrgovinske kancelarije i akademske organizacije u Tajvanu i Hong Kongu.

Mandiant navodi da su hakeri tražili mejl naloge osoba koje rade za vladu na političkim ili strateški zanimljivim pitanjima za Kinu.

Vlada SAD optužila je Peking da su oni njihova glavna prijetnja u sajber špijunaži.

Kina sa druge strane tvrdi da se SAD takođe bave sajber špijunažom protiv nje, hakujući kompjutere njenih univerziteta i kompanija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније