Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

28. 06. 2023. 19:06 >> 19:17

ODLUKA VLADE

Norveška odobrila 19 naftnih projekata od 17 milijardi evra

Norveška vlada odobrila je danas 19 naftnih i gasnih projekata čije su ukupne investicije vrijedne više od 200 milijardi kruna (17 milijardi eura), u odluci koja je izazvala negodovanje ekoloških organizacija.

"Realizacija tih projekata garantuje radna mesta i osiguarava osnovu za nastavak tehnološkog razvoja koji će biti odlučujući za razvoj drugih aktivnosti kao što su skladištenje ugljendioksida, hidrogena, vjetro energije u moru, pomosrku i mineralnu eksploataciju", rekao je ministar za naftu energiju Terje Asland.

On je istakao i da su projekti takođe važan doprinos za energetsku bezbjednost Evrope.

Norveška kao značajan proizvođač nafte i gasa, prošle godine je postala prvi snabdjevač prirodnog gasa Evropi umjesto Rusije čije isporuke su smanjene zbog rata u Ukrajini.

Podstaknuti privremenim fiskalnim olakšicama usvojenim tokom pandemije tih 19 projekata predviđaju početak eksploatacije novih naftnih nalazišta, proširenje postojećih nalazišta i investicije za povećanje stope izvlačenja energenata iz Sjevernog mora i Norveškog mora.

Većinu projekata sprovode norveške grupe Equinor i Aker BP, njemački Wintershall Dea i austrijski OMV.

"Realizacijom ovih projekata garantujemo novu proizvodnju od druge polovine 2020-ih godina tako da se zadrže visoke norveške isporuke", rekao je ministar Asland.

Organizacije za odbranu životne sredine osudile su tu odluku navodeći da su protivne zelenoj tranziciji i da će kočiti razvoj obnovljive energije.

"Ovo je tužan dan za klimu", napisala je u tviter poruci šefice norveškog ogranka Svjetskog fonda za prirodu (WWF) Karolina Andaur.

"Ovde se radi o investiranju 200 milijardi kruna za jačanje klimatske krize i uništenje naše zajedničke budućnosti", rekla je Halvard Haga Ravand iz Grinpisa.

Međunarodna agencija za energiju je 2021. predložila odustajanje od svakog novog nalazišta nafte i gasa van već početih projekata da bi se do sredine vijeka dostigla karbonska neutralnost i pokušalo zadržavanje klimatskog zagrijevanja pod kontrolom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније