Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

06. 07. 2023. 08:58 >> 08:57

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

U curenju gasa nastradalo najmanje 16 osoba

Najmanje 16 osoba, uključujući troje djece, nastradalo je u curenju otrovnog gasa koji su koristili ilegalni rudari za preradu zlata u Južnoafričkoj Republici.

Hitne službe prvobitno su saopštile da se vjeruje da su nastradale 24 osobe u Boksburgu, gradu na istočnoj periferiji Johanesburga, međutim, policija i premijer provincije Gauteng Panjaza Lesufi kasnije su potvrdili da ih je nastradalo 16.

"To uopšte nije lijepa scena. To je bolno, emocionalno iscrpljujuće i tragično", rekao je novinarima Lesufi, koji je posjetio mjesto tragedije.

I dalje se traga za drugim žrtvama.

Policija je saopštila da su nastradala deca stara jednu, šest i 15 godina, a dve osobe su hospitalizovane.

Zvaničnik hitne službe Vilijam Ntladi je rekao da je uzrok tragedije nitratni gas koji je iscurio iz jedne boce, te da se pretražuje područje radijusa 100 metara od mjesta curenja kako bi provjerili da li ima još nastradalih.

Ntladi je rekao da su postoje informacije da su taj gas koristili ilegalni rudari da odvoje zlato od prljavštine i kamena.

Ilegalno rudarenje rasprostranjeno je u oblastima bogatim zlatom u okolini Johanesburga, gdje rudari ostatke iskopavaju u zatvorenim i napuštenim rudnicima.

Ova tragedija će vjerovatno izazvati još veći gnijev na ilegalne rudare, koji su često migranti iz susjednih zemalja i rade u organizovanim bandama, a lokalci ih krive za porast nasilja u tim oblastima, piše AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније