Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

09. 07. 2023. 18:41 >> 18:41
1

PODSJETILI NA "BOLNO ISKUSTVO"

Kambodža upozorila Ukrajinu na opasnost od upotrebe kasetnog oružja

Kambodžanski premijer Hun Sen upozorio je danas Ukrajinu na upotrebu kasetne municije, podsjećajući na "bolno iskustvo" njegove zemlje, pogođene američkim kasetnim bombama početkom 1970-ih.

"Bila bi to najveća opasnost za Ukrajince dugi niz godina, čak i do stotinu godina, da se kasetne bombe koriste u oblastima pod ruskom okupacijom na ukrajinskoj teritoriji", napisao je Hun Sen na Tviteru.

Kambodžanski premijer je naveo "bolno iskustvo" svoje zemlje gdje su američki vazdušni napadi 1970-ih kasetnim bombama ubili i osakatili nekoliko desetina hiljada ljudi.

Američke vlasti su bacile milione bombi na Kambodžu i Laos tokom Vijetnamskog rata 1960-ih i 1970-ih u pokušaju da pogode komunističke baze.

"Pozivam predsjednika SAD-a, kao dobavljača, i ukrajinskog predsjednika, kao primaoca, da ne koriste kasetne bombe u ratu jer će prave žrtve biti Ukrajinci", rekao je Hun Sen.

Poslije 30 godina građanskog rata koji je završen 1998. godine, Kambodža je i dalje jedna od zemalja sa najvećom količinom mina i bombi na svijetu.

Oko 20.000 Kambodžanaca je ubijeno u protekle četiri decenije od nagaznih mina i neeksplodiranih bombi.

Rad na raščišćavanju još traje, a vlada je obećala da će očistiti sve mine i neeksplodirana bombe do 2025. godine.

U januaru je grupa ukrajinskih deminera posjetila minska polja u Kambodži u okviru obuke.

To oružje je zabranjeno u brojnim zemljama, posebno u Evropi, potpisnicama Konvencije iz Osla iz 2008. godine. U toj konvenciji se ne nalaze ni SAD, ni Ukrajina, ni Rusija.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da je odluka o isporuci kasetne municije Ukrajini "veoma teška", ali da je "ispravna".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније