Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

15. 08. 2023. 16:52 >> 16:53

POSLIJE TRI GODINE PAUZE

Varšavom prošla najveća vojna parada posljednjih decenija

Poslije tri godine pauze Varšavom je danas na Dan Vojske Poljske prošla vojna parada, najveća u posljednjih nekoliko decenija.

Poljska paradom tradicionalno obilježava godišnjicu Varšavske bitke, zvane "čudo nad Vislom", kada su Poljaci prije 103 godine uspjeli da poraze SSSR u takozvanom Poljsko-sovjetskom ratu 1919. i 1920. godine.

Vojna parada ove godine održava se pod parolom "Snažna bijelo-crvena" aludirajući na boje poljske nacionalne zastave koju su otvarajući paradu u skokovima prikazali vojni padobranci.

Na usijani asfalt bulevara duž rijeke Visle armija je izvela 2.000 vojnika i pokazuje naoružanje nabavljeno poslije pada komunista, uključujući i najnovije iz Južne Koreje i SAD koje će stići tek tokom sljedećih godina, a zbog parade ubrzana je prva isporuka, recimo borbeno školskih aviona FA-50 ili helikoptera AW 101 koji je u Poljskoj samo jedan.

U paradi je nad Vislom preletio skoro 100 vojnih letjelica, a pored novih iz Južne Koreje letjeli su i avioni F-35 američke armije.

Među 200 komada vojnog naoružanja u paradi su i tek ugovoreni američki tenkovi M1A1 abrams, njemački tenkovi leopard, južnokorejski tenkovi K2, samohodne haubice K9, raketni bacači HIMARS, domaće samohodne haubice krab ili američki antiraketni sistem patriot.

"Za nas Poljake granice su uvijek bile svetinja. Odbrana granica je jedan od temelja nezavisnosti. Odbrana naše istočne granice, granice Evropske unije i NATO danas je ključni element poljskih nacionalnih interesa", kazao je pred početak parade predsjednik Poljske Andžej Duda.

Poljski predsjednik najavio je da će ove godine Poljska za modernizaciju armije i nabavku savremenog oružja izdvojiti više od četiri odsto BDP-a, konkretno 31 milijardu eura, što je, kako je kazao najveće izdvajanje u NATO, a nabavljano će biti oružje svih vrsta.

Vojni stručnjaci međutim upozoravaju da vlada stranke Pravo i Pravda oružje nabavlja ne vodeći mnogo računa o kompatibilnosti i povezivanju u veće sisteme odbrane i to na kredit.

Novinari u Južnoj Koreji izračunali su da namjenski krediti uzeti samo od vlade Južne Koreje i u Aziji dostižu sumu od 22 milijarde eura u preračunu.

Poljsko Ministarstvo odbrane odbija da odgovori za koliko se zemlja zadužuje, a i američko naouržanje nabavlja na kredit, jedino je saopštilo da do 2035. godine izdvajanja za armiju treba da dostignu iznos od 147 milijardi eura.

Predsjednik Duda ovako velike nabavke oružja pravdao je danas prijetnjama da je Poljska svakodnevno izložena raznim vrstama provokacija od strane Rusije i Bjelorusije.

Duda je podsjetio da je na današnji dan kod Varšave poljska vojska prije 103. godine zaustavila boljševičku ekspanziju i spriječila da se komunistička revolucija proširi na Zapad.

"Iza naših granica vodi se rat. Poljska se od prvog trenutka angažovala da pomogne Ukrajini. Zahvaljujući tome što junački branitelji Ukrajine zaustavljaju najezdu Poljska je bezbjedna. Ako neko to ne razumije ne razumije ništa. Nezavisna Ukrajina, nezavisna Bjelorusija, to je temelj bezbjednosti Poljske", kazao je danas Duda.

I Duda je, kao i prethodno drugi poljski zvaničnici vladajuće stranke vojne piknike u okviru proslave Dana Vojske Poljske, iskoristio za kampanju pred parlamentarne izbore 15. oktobra kada je naglasio da vlade Prava i Pravde već osam godina jačaju i modernizuju poljsku armiju, dok je navodno opozicija radila sve da je oslabi.

"Nema povratka toj pogrešnoj politici koja je dovela do katastrofe", kazao je danas Duda, dok je lider vladajuće stranke vicepremijer Jaroslav Kačinjski zloupotrebio ovih dana armijski piknik, iako armija po Ustavu mora da ostane politički neutralna, da poruči Poljacima da je lider opozicije, dugogodišnji bivši poljski premijer Donald Tusk otjelotvorenje zla i čisto zlo.

Ministar odbrane Marijuš Blaščak i danas je ponovio da vlada namjerava da u roku od dvije godine stvori najjaču kopnenu vojsku u Evropi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније