Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ N1 ]

06. 09. 2023. 09:30 >> 09:37
1

NAJVEĆA KAZNA

Vođi napada na Kapitol 22 godine zatvora

Bivši vođa američke grupe ekstremne desnice "Praud Bojs" Enrike Tario osuđen je na 22 godine zatvora, što je najteža kazna izrečena za napad na Kapitol.

Prošle nedjelje su četvorica pripadnika "Praud Bojsa", koji su u maju proglašeni krivima kao i Enrike Tario, osuđeni na zatvorske kazne od 10 do 18 godina.

Do sada najtežu kaznu za napad, 18 godina, dobio je Stjuart Rods, osnivač ekstremno desne grupe "Oath Keepers".

Dvestotinak pripadnika „Praud Bojsa“ napalo je 6. maja 2021. godine Kapitol, sjedište američkog Kongresa, kako bi pokušali da spriječe potvrdu izborne pobjede demokrata Džozefa Bajdena nad tadašnjim predsjednikom Donaldom Trampom.

Taj je dan, rekao je sudija Timoti Keli, "izbrisao našu tradiciju mirnog prenosa vlasti".

Za razliku od ostale četvorice Tario, za kojeg je tužilaštvo tražilo 33 godine zatvora, toga dana nije bio u Vašingtonu, ali sudija je procijenio da je "Tario bio glavni pokretač zavjere".

Na sudiju, kako se čini, nije djelovalo kajanje optuženog, čiji su glas povremeno gušili jecaji i koji je 6. maja 2021. ocijenio "strašnim danom" i zatražio "milost", kao što su prije njega učinile njegova sestra, vjerenica i majka.

Tužilac Konor Mulro tražio je oštriju kaznu za Tarija od one koju su dobili ostali, dok su njegovi advokati tvrdili da njihov klijent nije učestvovao u napadima, jer tog dana nije bio u Vašingtonu. Sudija je, međutim, ocijenio da se zahvaljujući tome mogao „ograditi“ od napada na Kapitol.

"Tarijeva odsutnost ne umanjuje težinu njegovih djela, jer je on bio više general nego običan vojnik", utvrdilo je tužilaštvo.

Nakon napada na Kapitol uhapšeno je i optuženo više od 1.100 osoba. Više od polovine njih osuđeno je, uglavnom na stroge zatvorske kazne.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније