Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

16. 09. 2023. 22:10 >> 22:09

ČEKAJUĆI PRIJEM

Erdogan nagovijestio da bi Turska mogla da se “raziđe” sa EU

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da bi Turska mogla da se "raziđe" sa Evropskom unijom, što bi značilo da povuče zahtijev za prijem u Uniju.

"EU ulaže napore da prekine veze sa Turskom", rekao je Erdogan novinarima prije odlaska na 78. Generalnu skupštinu UN u Njujorku.

"Mi ćemo procijeniti situaciju i, ukoliko je potrebno razićićemo se sa EU", rekao je on.

Erdogan je to rekao na pitanje novinara o nedavnom izvještaju Evropskog parlamenta u kojem piše da "proces pristupanja ne može da se nastavi pod aktuelnim okolonostima" i EU se poziva da razmotri "paralelan i realističan okvir" za odnose EU-Turska.

Erdganova izjava je iznenađujuća jer je njegov ministar spoljnih poslova Hakan Fidan prije desetak dana izjavio da je Turska riješena da se pridruži EU koju je pozvao da preduzme "hrabre korake" da bi se ubrzao proces pristupanja.

On je to rekao na sastanku sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje EU Oliverom Varhejijem koji mu je odgovorio da to zavisi od toga da li će Turska pokrenuti demokratske reforme.

Turska je još prije 60 godina, 1963, postala pridružena članica tadašnje Evropske ekonomske zajednice (EEZ), preteče EU, punoravno članstvo u EEZ je tražila 1987. godine, a kandidatkinja za prijem u EU je zvanično postala 1999, te su pristupni pregovori počeli 2005. godine, ali su zamrznuti 2018. godine zbog "demokratskog nazadovanja" i popuštanja vladavine prava u Turskoj, kao i zbog njenog odnosa prema Kipru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније