Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

18. 09. 2023. 15:11 >> 15:22
1

ODLUKA KRISTIN LAGARD

Šefica Evropske banke oduzela kolegama telefone

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard oduzela je kolegama mobilne telefone prije prošlonedjeljne sjednice i ukorila ih zbog curenja ključnih informacija u javnost prije donošenja odluka, rekla su Rojtersu dva izvora.

Curenje informacija iz Upravnog savjeta mučilo je i njenog prethodnika Marija Dragija, napominje Rojters.

Dvadesetšestorici članova Upravnog savjeta rečeno je da predaju mobilne telefone u srijedu, prvog dana sjednice, kada je na dnevnom redu bio izbor Klaudije Buh za glavnu bankovnu supervizorku u ECB-u, rekli su dobro upućeni izvori.

Mobiilni telefoni su im vraćeni nakon što je Buh imenovana za predsjednicu Jedinstvenog supervizijskog odbora, koji nadzire više od stotinu najvećih zajmodavaca u evrozoni, dodali su izvori.

Šefica ECB-a odlučila je da zatraži mobilne telefone kolega zato što se 2018. godine informacija o izboru aktuelnog predsjednika odbora Andree Enrije pojavila u medijima prije zvanične objave, rekli su izvori.

Portparol ECB-a odbio je da komentiriše informaciju o telefonima.

Dan prije sednice Rojters je ekskluzivno otkrio da će ECB podići ključnu prognozu inflacije, što je utrlo put povećanju kamatnih stopa za još četvrtinu postotnog boda.

Većina ekonomista i trgovaca prognozirala je da ih ECB neće mijenjati, a mnogi su promijenili mišljenje nakon što je Rojters prošle sedmice objavio izvještaj.

Na početku sjednice Lagard je krititikovala curenje informacija, a pridružilo joj se i nekoliko kolega.

Nekoliko nedjelja nakon početka mandata 2019. godine Lagard je na sastanku u "Njemačkoj obećala da će više slušati mišljenja članova Savjeta i donositi odluke tek nakon što ih iznesu.

Zauzvrat je od njih zatražila da ih više ne kritikuju nakon objave i da interna neslaganja drže podalje od medija i odlože telefone dok njihove kolege govore.

Takođe je prošle godine utvrdila neformalne smjernice, naloživši članovima Savjeta da neposredno nakon sjednice i objave odluka, po pravilu četvrtkom, iznose u javnosti mišljenje većine i da “lična” stajališta zadrže za sebe do idućeg ponedjeljka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније