Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

27. 09. 2023. 14:03 >> 14:03

OŠTRA OSUDA

Teheran optužuje Netanjahua da prijeti napadom nuklearnim oružjem

Iran je optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je u obraćanju Generalnoj skupštini UN prošle nedjelje zaprijetio da će upotrebiti nuklearno oružje protiv te zemlje.

Kao dokaz takve tvrdnje citirana je rečenica za koju je Netanjahuov kabinet odmah saopštio da je pogrešno pročitana.

Iranski ambasador u UN Amir Saeid Iravan je poslao pismo generalnom sekretaru UN, predsjednicima Generalne skupštine i Savjeta bezbjednosti u kojem je izrazio "oštru osudu" Netanjahuovog obraćanja, javila je danas zvanična novinska agencija IRNA.

U pismu je ambasador ocijenio da je "prijetnja premijera izraelskog režima da iskoristi nuklearno oružje protiv Irana alirmirajuća i ozbiljna".

U govoru u petak Netanjahu je značajan deo vremena posvetio iranskoj nuklearnoj prijetnji i podršci Teherana terorizmu i indirektno kritikovao administraciju predsjednika SAD Džozefa Bajdena i zapadne zemlje zbog nuklearnog pitanja, podsjećaju izraelski mediji.

"Prije osam godina zapadne sile su obećale da će se obnoviti sankcije ako Iran prekrši nuklearni sporazum. Pa, Iran krši sporazum, ali sankcije nisu obnovljene. Da bi se zaustavile iranske nuklearne ambicije ta politika se mora promijeniti. Sankcije se moraju obnoviti", rekao je Netanjahu koji se oštro protivio nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom 2015. godine.

"I iznad svega Iran se mora suočiti sa kredibilnom nuklearnom prijetnjom. Sve dok sam ja premijer Izraela uradiću sve u svojoj moći da spriječim da Iran dobije nuklearno oružje", dodao je izraelski lider.

Netanjahuov kabinet je ubrzo poslije govora objavio saopštenje navodeći da je on pogrešno pročitao rečenicu i da je namjeravao da kaže " kredibilna vojna prijetnja", frazu koju je često koristio.

Ona je odraz njegovog uvjerenja da samo kombinacija sankcija i prijetnji vojnom intervencijom može da odvrati Iran od nastavka razvoja programa nuklearnog oružja.

Zvaničan tekst Netanjahuovog govora izdat je takođe ubrzo poslije njegovog obraćanja i na raspolaganju je u PDF formatu na vebsajtu GS UN. U njemu piše "kredibilna vojna prijetnja".

Uprkos tom objašnjenju ambasador Iravani je napisao da je Netanjahu "direktno prijetio da upotrebi nuklearno oružje protiv nezavisne države članice UN", prenijeli su izraelski mediji.

"Imajući u vidu da je nuklearno oružje prijetnja egzistenciji čovječanstva i planete, ozbiljnost takve prijetnje je neuporediva i izazvaće veliki šok u međunarodnoj zajednici, posebno kada takva prijetnja dolazi iz krediblnog foruma", napisao je ambasador.

On je kritikovao Izrael, koji nikada nije potvrdio, ni porekao da ima nuklearno oružje, što se nije pridružio međunarodnim sporazumima čiji je cilj da se spriječi širenje takvog oružja.

Uz to je apelovao na "oštar odgovor međunarodne zajednice" na Netanjahuov govor i da se njegovo pismo objavi kao dokument Savjeta bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније