Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Beta ]

28. 09. 2023. 07:34 >> 07:34

KANADA

Trudo: Izvinjenje zbog aplauza borcu nacista u parlamentu

Premijer Kanade Džastin Trudo izvinio se što je Parlament njegove zemlje tokom govora predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog odao priznanje čovjeku koji se u Ukrajini borio na strani nacista u Drugom svjetskom ratu.

Trudo je rekao da je predsjednik Donjeg doma parlamenta Entoni Rota koji je u utorak podnio ostavku, "isključivo odgovoran" za poziv u goste i odavanje priznanja tom čovjeku i ocijenio da je to greška koja je duboko osramotila i Parlament, i Kanadu.

"Svi mi koji smo u petak bili u Domu duboko žalimo što smo aplaudirali, iako smo to učinili nesvjesni konteksta", rekao je Trudo prije no što je juče ušao u Donji dom i dodao: "To je bilo užasno kaljanje sjećanja na milione ljudi koji su poginuli u holokaustu, i bilo je duboko, duboko bolno za jevrejski narod."

Trudo je ponovio izvinjenje i za govornicom Parlamenta.

Neposredno pošto je Zelenski u petak održao govor u Donjem domu, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili 98-godišnjeg Jaroslava Hunku kada je Entoni Rota skrenuo pažnju na njega.

Rota je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Tokom vikenda su isplivale činjenice da je Prva ukrajinska divizija bila poznata kao Vafen-SS divizija Galicija - ili SS 14-ta Vafen divizija - jedinica dobrovoljaca pod komandom nacista.

"Izuzetno je zabrinjavajuće misliti o tome kako ovu ogromnu grešku politizuju Rusija i njene pristalice da bi širile lažnu propagandu o tome za šta se Ukrajina danas bori", rekao je Trudo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ove sedmice da su ovacije za Hunku bile "zaprepašćujuće" i da si rezultat "nemarnosti" prema sjećanju na nacistički režim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin svoje neprijatelje u Ukrajini opisuje kao "neonaciste", iako je Zelenski Jevrejin koji je rodbinu izgubio u Holokaustu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Entoni Rota podnio je u utorak ostavku poslije sastanka sa partijskim liderima Donjeg doma, a sve glavne opozicione stranke su ga pozvale da to učini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније