Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

26. 10. 2023. 22:11 >> 22:10

PRVI PUT POSLIJE 15 MJESECI

Evropska centralna banka nije podigla kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da, prvi put poslije 15 mjeseci, ne podiže referentnu kamatnu stopu, jer je zaključeno da najbrži ciklus podizanja kamata u njenoj istoriji sve više negativno utiče na ekonomiju.

Takva odluka je bila očekivana, nakon što je predsjednica ECB Kristin Lagard nagovijestila pauzu poslije prošlomjesečnog povećanja kamatnih stopa. Od tada su i ekonomska aktivnost i inflacija nastavili da usporavaju, prenosi Politiko.

Današnja odluka znači da ključna, referentna kamatna stopa na depozite ostaje na rekordna četiri procenta, sa glavnim kamatnim stopama za refinansiranje i marginalnim kamatnim stopama od 4,50, odnosno 4,75 procenta.

Prema saopštenju ECB, i dalje se očekuje da će inflacija još dugo ostati previsoka, a domaći pritisci na cijene snažni, ali u isto vrijeme inflacija je u septembru značajno opala.

Centralna banka je navela da je ostavila otvorena vrata za dalje povećanje kamatnih stopa, rekavši da će „obezbijediti da njene referentne stope budu postavljene na dovoljno restriktivnim nivoima onoliko dugo koliko bude potrebno“.

Većina analitičara, međutim, misli da su kamatne stope dostigle vrhunac i već spekulišu o vremenu prvog smanjenja.

Prema nedavnom istraživanju Rojtersa, većina ekonomista sada očekuje da će se to desiti do trećeg kvartala sljedeće godine, uz pad kamatne stope na 3,5 odsto do kraja septembra.

Godišnja inflacija je u septembru smanjena na 4,3, sa maksimuma od 10,6 odsto prije godinu dana, ali ostaje više nego dvostruko veća od cilja ECB od dva odsto.

U međuvremenu, podaci sugerišu da je privreda eurozone vjerovatno pala u trećem ovogodišnjem kvartalu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније