Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 04. 2014. 21:24 >> 21:29

U POLJSKOJ

Varšava traži američke i NATO trupe

Zbog dešavanja u Ukrajini, Poljska je predložila Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-U da u njihovoj zemlji stacioniraju američke trupe, rekao je za Vašington post, ministar inostranih poslova Poljske, Radoslav Sikorski.

 

On je istakao da je o tome već razgovarao sa državnim sekretarom SAD, Džonom Kerijem i vrhovnim komandantom savezničkih snaga NATO u Evropi, američkim generalom Filipom Bridlavom.

"Vjerujemo da je posle 15 godina našeg članstva u NATO, a u svijetlu događaja u Ukrajini, prostor Istočne Evrope zaslužio da mu se garantuje bezbjednost", rekao je Sikorski.

Prema njegovim riječima, Amerika ima vojne baze i svoje jedinice u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i Turskoj, a u Poljskoj je to prisustvo simbolično.

Sikorski je ranije rekao da je Amerikancima ponudio da u Poljskoj rasporede dvije pješadijske brigade oružanih snaga NATO-a, a to je podržao i premijer Donald Tusk.

Ove nedjelje o tim planovima je razgovarano i tokom posete Vašingtonu poljskog ministra odbrane Tomaš Semonjaka, koji se sastao sa šefom Pentagona Čakom Hejgelom.

SAD su u martu odlučile da prošire program zajedničke obuke vojnih pilota i u Poljsku je prebačeno još 12 borbenih aviona F16 i 200 vojnih lica.

Pored toga, Pentagon je poslao još sedam letilica, koje će patrolirati vazdušnim prostorom Baltika, prenosi Itar tas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније