Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј.

22. 11. 2023. 16:28 >> 16:28

LAGARDE

Objava pobjede nad inflacijom u eurozoni bila bi preuranjena

Evropska centralna banka (ECB) mora s pažnjom pratiti kretanje cijena, saopštila je njena predsjednica, Christine Lagarde, upozorivši da bi inflacija u eurozoni trebalo blago da ojača u narednim mjesecima i da je prerano za "objavu pobjede".

Banka je u julu prošle godine pokrenula ciklus zaoštravanja monetarne politike, kako bi obuzdala inflaciju, podigavši kamatne stope do septembra ove godine 4,5 procentnih poena.

ECB je na septembarskoj sjednici nagovijestila da se ciklus možda bliži kraju, s obzirom na usporenu potražnju i posustajanje ekonomskog rasta u eurozoni, prenosi Hina.

U oktobru su zaključili da su restriktivnom monetarnom politikom zakočili potražnju i osigurali uslove za slabljenje inflacije.

Inflacija u eurozoni u oktobru se spustila na 2,9 odsto, najnižu vrijednost od ljeta 2021. godine, iznenadivši tržišta koja su počela da špekulišu da bi ECB mogla sniziti kamatne stope već u aprilu ili junu naredne godine.

Do kraja naredne godine mogle bi biti niže i za puni procentni poen.

"Još nije vrijeme za proglašavanje pobjede nad inflacijom", rekla je Lagarde u utorak u govoru u Berlinu.

Ona je objasnila da u ECB moraju ostati fokusirani na vraćanje inflacije na planirani nivo i da ne smiju prebrzo da donose zaključke na osnovu kratkoročnih trendova.

Lagarde je svojevremeno najavila da bi mogli zadržati kamatne stope na važećem nivou sljedećih par tromjesečja.

"Moraćemo i dalje s pažnjom pratiti rizike tvrdokorne inflacije", rekla je Lagarde, dodajući da će rast cijena u narednim mjesecima zapravo blago ubrzati.

Inflacija će, kako je kazala, blago ojačati, uglavnom zbog niske poredbene osnovice na kraju prošle godine.

ECB je među ključnim uzrocima inflacije izdvojio i profit kompanija i zato planira da prati hoće li kompanije apsorbovati povećanje plata kroz niže profitne marže.

Planiraju da prate i odnos ponude i potražnje na tržištu rada i očekivanja dugoročne inflacije.

"Moraćemo i dalje sve s pažnjom pratiti, dok ne dobijemo čvrste dokaze da su stvoreni uslovi za vraćanje inflacije na našu planiranu vrijednost kroz duži vremenski period", zaključila je Lagarde.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније