Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Politika.rs ]

04. 12. 2023. 20:23 >> 20:23

NARGES MOHAMADI

Dobitnica Nobela iza rešetaka: Košta me života što se borim za slobodu

Iranska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Narges Mohamadi, koja se nalazi u zatvoru, poručila je u prokrijumčarenom pismu da će nastaviti da se bori za ljudska prava, čak i ako to dovede do njene smrti, prenosi švedska televizija SVT.

Muhamadi (51) služi više kazni u ozloglašenom zatvoru "Evin" u Teheranu, nakon što je osuđena po više optužbi, među kojima je i širenje propagande protiv Islamske Republike.

"Zatvor, psihološka tortura, stalno zatvaranje u samicu, kazna za kaznom; to me nije i neće zaustaviti. Zalagaću se za slobodu i jednakost, čak i ako me to košta života", navela je ona u pismu.

Pismo, objašnjava SVT, predstavlja odgovor na pitanja koja su joj krišom dostavljena u zatvoru preko posrednika.

Mohamadi je započela štrajk glađu u novembru u znak protesta jer joj, kako je navela, nije omogućen pristup zdravstvenoj njezi u zatvoru, ali SVT nije objavio nikakve informacije o njenom zdravlju, već samo kratki komentar da joj najviše nedostaju djeca.

Nobelov komitet odlučio je u oktobru da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodijeli Mohamadi zbog, kako je naveo u obrazloženju, njene borbe protiv represije nad ženama u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve.

Mohamadi je jedna od vodećih aktivistkinja za ljudska prava u Iranu, koja se bori za prava žena i ukidanje smrtne kazne.

Mohamadi je bila u zatvoru 13 puta i osuđena je pet puta. Ukupno je osuđena na 31 godinu zatvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније