Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B.

18. 12. 2023. 22:03 >> 22:03
Čitaj mi:

"RATNI ZLOČIN"

HRW optužio Izrael da izgladnjuje stanovnike Gaze

Hjuman rajts voč (HRW) optužuje Izrael da namjerno izgladnjuje stanovništvo i tu metodu ratovanja opisuje kao ratni zločin.

Ta organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Njujorku saopštila je danas da izraelske snage "namjerno blokiraju isporuku vode, hrane i goriva dok svojevoljno ometaju humanitarnu pomoć i očito uništavaju poljoprivredna područja".

Agencija za hranu UN objavila je 14. decembra da gladuje 56 odsto domaćinstava u Gazi, a prije dvije nedjelje takva situacija je bila u 38 odsto domaćinstava.

HRW je naveo da su poslije napada palestinskih ekstremista iz Gaze na jug Izraela, u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, visoki izraelski zvaničnici, uključujući ministra odbrane Joava Galanta, javno izjavili da im je "cilj lišavanje civila u Gazi hrane, vode i goriva".

Drugi izraelski zvaničnici su uslovljavali obezbjeđenje humanitarne pomoći oslobađanjem oko 240 talaca koje su palestinski ekstremisti odveli u Gazu, saopštio je HRW.

Izgladnjivanje civila je ratni zločin po međunarodnom humanitarnom pravu.

Tokom prva dva mjeseca rata humanitarna pomoć je stizala preko samo jednog graničnog prelaza iz Egipta i time je jako ograničena količina hrane i drugih potrepština koje su mogle da stignu do stanovnika te enklave na obali Sredozemnog mora.

Pod pritiskom SAD Izrael je otvorio drugi granični prelaz u Gazi prošle nedjelje.

Količina pomoći koja ulazi na teritoriju je i dalje više nego upola manja od predratnih iako su potrebe povećane i sukob ometa isporuku u mnogim područjima.

Izraelski vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari rekao je danas da Izrael ne ograničava količinu humanitarne pomoći.

"Mi znamo da civili u Gazi pate. To je zbog strategije i taktike Hamasa i zato što Hamas krade međunarodnu pomoć namijenjenu civilima", rekao je portparol.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније