Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

20. 12. 2023. 21:44 >> 21:46
Čitaj mi:

ZVANIČNICI

Si rekao Bajdenu da će Peking mirno ujediniti Tajvan sa Kinom

Kineski predsjednik Si Đinping otvoreno je rekao predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu, na nedavnom sastanku u San Francisku, da će Peking ponovo ujediniti Tajvan sa kontinentalnom Kinom, ali da još nije odlučeno kada, rekla su trojica sadašnjih i bivših američkih zvaničnika.

boxPluginImg

Na sastanku kojem je prisustvovalo desetak američkih i kineskih zvaničnika, Si je rekao Bajdenu da Kina želi da pripoji Tajvan mirnim putem, a ne silom, kazali su zvaničnici, navodi En-Bi-Si njuz.

Kineski lider se takođe osvrnuo na predviđanja američkih vojnih lidera da Si planira da pripoji Tajvan 2025. ili 2027. godine, rekavši Bajdenu da su pogriješili jer on nije postavio vremenski okvir, navela su dva sadašnja i jedan bivši zvaničnik koji su informisani o sastanku.

Oni su rekli da su kineski zvaničnici uoči samita tražili da Bajden poslije sastanka javno saopšti da SAD podržavaju cilj Kine da se mirno ujedini sa Tajvanom i da ne podržavaju tajvansku nezavisnost, ali da je Bijela kuća odbila taj zahtjev.

Sijevo privatno upozorenje Bajdenu, na sastanku čiji je cilj bio da smanji tenzije između SAD i Kine, privuklo je pažnju američkih zvaničnika jer je upućeno u trenutku kada se ponašanje Kine prema Tajvanu smatra sve agresivnijim, uoči važnih predsjedničkih izbora na tom samoupravnom demokratskom ostrvu sljedećeg mjeseca.

Sijevo zvjeckanje oružjem po pitanju Tajvana glavna je briga zvaničnika Bajdenove administracije, koji po svaku cijenu nastoje da izbjegnu vojni sukob sa Kinom.

Na prošlogodišnjem Kongresu Komunističke partije Kine, Si je izjavio da će Kina napasti Tajvan ako vlasti tog ostrva proglase nezavisnost uz stranu podršku. Si je rekao da je prijetnja silom "usmjerena isključivo na miješanje spoljnih snaga i na nekoliko separatista koji traže" nezavisnost Tajvana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније