Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 03. 2013. 23:28 >> 23:20

NENAJAVLJENA POSJETA

Hejgel: Još smo u ratu

Za NATO još ima izazova oko bezbjednosti Avganistanaca, izjavio američki sekretar za odbranu Čak Hejgel uoči nenajavljene posjete Avganistanu. Još smo u ratu, rekao je Hejgel, koji planira da razgovara sa avganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

"Još smo u ratu", rekao je Hejgel, ističući da SAD i njeni saveznici treba da ostanu usredsrijeđeni na avganistansku misiju i ukazujući da Vašington nikada nije namjeravao da ostane neograničeno u Avganistanu.

Šef Pentagona, koji je preuzeo dužnost prije manje od nedjelju dana, rekao je da je važno sjetiti se zašto su SAD izvršile invaziju na Avganistan posle napada od 11. septembra 2001. godine, uključujući potrebu uklanjanja terorista i neprijateljske vlade, prenio je AP.

 

Novinarima koji ga prate u nenajavljenoj posjeti Avganistanu Hejgel je rekao da planira da razgovara sa avganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem o nedavnom naređenju da se američki komandosi povuku iz provincije Vardak.

Karzai je, podsjeća američka agencija, naredio da pripadnici američkih snaga za specijalne operacije napuste tu provinciju za dvije nedjelje, zbog optužbi da su Avganistanci koji rade sa komandosima uključeni u zlostavljanje i torturu.

"Treba da bolje shvatim šta se tamo dešava", rekao je američki ministar odbrane tokom leta za Kabul, gdje će se sresti i sa komandom Međunarodnih snaga za pomoć avganistanskoj bezbjednosti.

Hejgel je putovao u Avganistan četiri puta kao senator Nebraske, kratko 2002, 2006. i dva puta 2008. godine sa tadašnjim senatorima Barakom Obamom, Džozefom Bajdenom i Džonom Kerijem, sadašnjim predsjednikom, potpredsjednikom i šefom diplomatije.

Trenutno se u Avganistanu nalazi probližno 66.000 američkih vojnika, u odnosu na 100.000 koliko ih je bilo najviše 2010. godine.

U nedavnom obraćanju Kongresu, američki predsjednik Barak Obama saopštio je da će Vašington tokom godine povući iz Avganistana 34.000 vojnika, odnosno da će njihov broj biti prepolovljen.

Dinamika smanjenja broja vojnika bila je glavna tema susreta ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu krajem februara, između ostalog i brojnost misije posle 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније