Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

08. 01. 2024. 21:59 >> 21:59
Čitaj mi:

OSTIN U BOLNICI

Šef Pentagona tajno hospitalizovan

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin hospitalizovan je oko novogodišnjih praznika. Njegovi najbliži saradnici i javnost to nisu znali, a nije poznat ni razlog njegovog prijema u bolnicu, javlja Glas Amerike (VOA),

Ostinova zamjenica Ketlin Hiks nije unaprijed obavještena da je Ostin od 1. januara u bolnici, već je za to saznala kada je došla da preuzme njegove dužnosti nekoliko dana kasnije, javljaju mediji. 

Predsjednik Džozef Bajden je za hospitazliaciju Ositna saznao tek u četvrtak, 4. januara, rekao je Rojtersu anonimni zvaničnik.

Bajden je, inače, na vrhu lanca vojne komande i direktno je nadređen Ostinu, čija je dužnost da u svakom momentu može da odgovori na bilo kakvu krizu nacionalne bezbjednosti.

Sedamdesetogodišnji Ostin je u saopštenju naknadno naveo da preuzima „punu odgovornost“ za tajnost u vezi sa prijemom u bolnicu.

Pentagon je u nedjelju objavio nove detalje u vezi sa hospitalizacijom sekretara za odbranu – da je Ostin imao intervenciju 22. decembra, da je dan kasnije otpušten kući, a da je 1. januara ponovo primljen zbog jakih bolova.

Ovo saopštenje, koje je potpisao general major Pet Rajder, ne navodi detalje o tome zašto je Ostin morao da ostane na intenzivnoj njezi.

Rečeno je da je Ostin smješten na intenzivnu njegu „iz medicinskih razloga, i da je tamo ostao zbog privatnosti i rasporeda pacijenata unutar bolnice“.

To što Pentagon nije objavio da je Ostin hospitalizovan i što najviši zvaničnici za to danima nisu znali, ukazuje na manjak transparentnosti u vezi sa Ostinovom bolešću, koliko je ozbiljna i kada bi mogao da napusti bolnicu.

Takva tajnost nije praksa kada je riječ o visokim američkim zvaničnicima i članovima kabineta, konstatuje VOA.

Rajder je objasnio da su Ketlin Hiks i Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće saznali da je Ostin u bolnici tek 4. januara, a da je njegova šefica kabineta Keli Megsamen „bila bolesna i da nije mogla ranije da obavijesti ostale“.

U saopštenju u subotu, Ostin je preuzeo odgovornost za to što niko nije obaviješten.

„Priznajem da je trebalo bolje da radim na tome da javnost bude obaviještena, i obavezujem se da to poboljšam. Ali, važno je da naglasim da je riječ o mojoj medicinskoj intervenciji i da je moja odgovornost da odlučim šta će o tome biti objavljeno“, navodi Ostin u saopštenju i dodaje da se oporavlja i raduje brzom povratku u Pentagon.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније