Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Sky news, RTS, Agencije [ M.V. / M.M. ]

12. 01. 2024. 21:06 >> 07:11
2

SUKOB

Bijela kuća: Nećemo oklijevati da preduzmemo "dalje mjere"

SAD i Velika Britanija napale su više položaja Huta u Jemenu. Zvaničnici Huta su potvrdili da je bilo napada, kao i da su izvršeni i u glavnom gradu Jemena. Američki predsjednik Džozef Bajden navodi da neće tolerisati napade i ugrožavanje slobodne plovidbe, ali i upozorava da se neće ustručavati od daljih mjera. Britanski premijer Riši Sunak poručuje Hutima da njihovi potezi neće proći. Ovo je prvi udar na Hute otkako je ta grupa počela da ispaljuje bespilotne letjelice i rakete na teretne brodove u Crvenom moru u novembru. Huti poručuju da napadi neće proći bez "kazne ili osvete" i da će nastaviti da blokiraju brodove u Crvenom moru.

21:05

SAD neće oklijevati da "preduzmu dalje mjere“ protiv Huta ako bude potrebno, saopštila je Bijela kuća.

SAD "nijesu zainteresovane“ za rat sa Jemenom, ali neće oklevati da preduzmu dalje akcije kao odgovor na napade Huta u Crvenom moru, saopštila je Bijela kuća.

"Ne interesuje nas rat sa Jemenom. Ovdje nas ne zanima sukob bilo koje vrste“, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi novinarima.

Kako je dodao, Bajdenova namjera je da udarima na Hute spriječi bilo kakvu eskalaciju sukoba.

Dodao je da neće ulaziti u pretpostavke o budućim vojnim akcijama u regionu, ali da SAD neće "oklijevati da preduzmu dalje operacije" ako bude potrebno, navodi se u saopštenju.

Kirbi je dodao da je izbor na Hutima koji su i izazvali krizu.

Опширније

20:18

Pripadnici jemenske pobunjeničke grupe Huti greškom su gađali tanker koji je prevozio rusku naftu kod Jemena, saopštila je britanska kompanija za pomorsko obezbjeđenje "Embrej."

Kompanija je navela da je ovo bio drugi tanker koji se greškom našao na meti Huta dok je prevozio rusku naftu, prenio je Rojters.

Projektil je navodno pao u vodu oko 400 metara od Adenskog zaliva, rekao je kapetan broda, navodi se u saopštenju.

Nije bilo povrijeđenih, niti je naneta materijalna šteta, a brod je nastavio da se kreće ka luci.

Опширније

18:19

Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštile su da su primile izvještaj o ispaljivanju projektila na brod u Crvenom moru oko 90 nautičkih milja (oko 160 kilometara) jugoistočno od Adena u Jemenu.

Brod je prijavio da nema povrijeđenih ili štete i krenuo je ka sljedećoj luci pristajanja, jer je plovilima savjetovano da "plove sa oprezom“.

Опширније

15:48

Pentagon: Ovo nije dio sukoba Izraela i Hamasa

Sekretar za štampu Pentagona, general-major Patrik Rajder, kaže da su američki udari bili usmjereni na određene objekte i kapacitete s namjerom da ometaju Hute - i da još nijesu vidjeli nikakvu akciju odmazde.

"Mi smo, naravno, spremni da odgovorimo na odgovarajući način", dodao je on.

Rajder je rekao da je važno napraviti razliku između onoga što se dešava u ratu između Izraela i Hamasa i onoga što se dešava u Crvenom moru.

"Imate pobunjenike Hute koji sprovode industrijske napade na međunarodno pomorstvo - više od 50 zemalja je pogođeno ovim, što je uticalo na ekonomski prosperitet više zemalja. Dakle, ovo nije dio sukoba Izraela i Hamasa", rekao je Rajder.

Опширније

11:44

Oman osudio napad SAD i Britanije

Oman je osudio napad SAD i Britanije na Hute, osuđujući vojne akcije "prijateljskih zemalja", prenijeli su tamošnji državni mediji, objavio je Rojters. 

Опширније

10:32

Huti: U napadu SAD i Velike Britanije ubijeno pet osoba, ranjeno šest

Najmanje pet osoba je ubijeno, a šest ranjeno u napadima SAD i Velike Britanije na uporišta Hutija u Jemenu, prenosi Agencija Beta. 

"Američki i britanski neprijatelji snose punu odgovornost za svoju zločinačku agresiju na naš narod u Jemenu i neće proći bez odgovora i nekažnjeno", rekao je vojni portparol Hutija Jahja Sari u video poruci.

On je dodao da su izvršena 73 napada na pet jemenskih regiona koji su pod kontrolom Hutija, ali nije precizirao šta su bili ciljevi.

 

Опширније

10:19

Huti: Napadi neće proći bez kazne, ubijeno pet naših pripadnika

Huti su saopštili da napadi na njihove položaje koje su izveli SAD i Britanija neće proći bez "kazne ili osvete", prenio je Rojters.

Portparol Huta je naveo da je u napadima poginulo pet njihovih pripadnika, a da je ranjeno još šest, kao i da će nastaviti da blokiraju prolaz brodovima u Crvenom i Arabijskom moru.

Опширније

06:59

Huti najavljuju da će se napadi na brodove u Crvenom moru nastaviti, prenosi BBC.

Опширније

06:59

Američka vojska: Pogođeno 60 ciljeva na 16 lokacija

Američke snage i njeni saveznici pogodili su više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu, saopštile su američke vazduhoplovne snage, prenosi BBC. 

Kako se navodi u saopštenju, to uključuje komandne i kontrolne čvorove, skladišta municije, sisteme za lansiranje, proizvodne pogone i radarske sisteme protivvazdušne odbrane.

U udarima je korišćeno više od 100 raketa.

"Ostajemo posvećeni našim ključnim partnerima širom Bliskog istoka u odbrani od grupa milicija koje podržava Iran, uključujući militante Huti, i prijetnje koju oni predstavljaju po regionalnu bezbjednost i stabilnost“, rekao je centralni komandant američkih vazduhoplovnih snaga.

Опширније

06:57

Rusija zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

Rusija je danas saopštila da je zatražila hitnu sednicu Savjeta bezbjednosti UN kako bi se razgovaralo o vojnim udarima SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu.

Sastanak bi trebalo da bude održan u petak poslije sastanka o rješenju za bliskoistočnu krizu, prenosi RIA Novosti.

Kako je navela stalna misija Rusije pri UN na Telegram kanalu, sastanak će biti održan u otvorenom formatu.

Опширније

06:56

Sunak: Preduzeli smo neophodne i razmjerne akcije u samoodbrani

I britanski premijer Riši Sunak potvrđuje napade britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

U saopštenju objavljenom istovremeno s Bajdenovim, britanski premijer kaže da je Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo učestvovalo u napadima na "objekte koje koriste pobunjenici Huti u Jemenu".

"Ujedinjeno Kraljevstvo će uvijek podržavati slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine", poručuje Sunak.

"Stoga smo preduzeli ograničene, neophodne i razmjerne akcije u samoodbrani, zajedno sa SAD, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina, protiv ciljeva povezanih s ovim napadima, kako bismo oslabili vojne sposobnosti Huta i zaštitili globalnu plovidbu", dodao je britanski premijer.

Sunak krivi Hute za "seriju opasnih i destabilizujućih napada na komercijalna plovila u Crvenom moru, ugrožavajući britanske i druge međunarodne brodove, prouzrokujući značajne poremećaje na važnom trgovinskom putu i podizanje cijena roba".

"To ne može proći", upozorava Sunak.

Za kraj je Hutima uputio poruku i pozivao ih "da prestanu sa napadima i preduzmu korake za deeskalaciju".

Опширније

06:54

Bajden: Nećemo tolerisati napade niti ugrožavanje slobodne plovidbe

Američki predsjednik Džozef Bajden potvrdio je da su po njegovom nalogu pokrenuti napadi protiv "brojnih ciljeva u Jemenu koje koriste pobunjenici Huti kako bi ugrozili slobodu plovidbe u jednom od najvažnijih svjetskih plovnih puteva".

Naveo je da su udari izvedeni od strane američkih snaga, "zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije".

"Današnja odbrambena akcija slijedi obimnu diplomatsku kampanju i eskalaciju napada pobunjenika Huta protiv komercijalnih plovila", naveo je Bajden u pisanom saopštenju.

Dodao je da SAD i njihovi saveznici "neće tolerisati napade na osoblje niti dozvoliti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe u jednom od najvažnijih komercijalnih puteva na svijetu".

Upozorio je na mogući nastavak napada. "Neću oklijevati da usmjerim dalje mjere kako bih zaštitio naš narod i slobodan tok međunarodne trgovine po potrebi", zaključio je Bajden.

Опширније

06:53

Ovaj napad dolazi nakon što su Huti počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, tvrdeći da je to osveta za izraelsku agresiju i zločine u Gazi.

Agencije prenose riječi jednog zvaničnika Huta, koji je takođe rekao da su počeli napadi u Jemenu.

"Sada Amerika, Britanija i Izrael pokreću napade na Hodejdu i Sanu“, rekao je Abdulsalam Jahaf.

Sana je glavni i najveći grad Jemena, dok je Hodejda glavna luka na Crvenom moru.

Saudijska televizija "Al-Hadath" prenosi da se čuju snažne eksplozije u više gradova. 

Napadi na komercijalne brodove u Crvenom moru doveli su do toga da industrijski giganti preusmjere saobraćaj dalje od tog područja, stvarajući duga i skupa kašnjenja na svojim linijama snabdijevanja, prenio je Sky news.

Brodovi se suočavaju sa redovnim uznemiravanjem i napadima pobunjeničke grupe Huti u Crvenom moru, sa oko 27 napada na brodove od 19. novembra, navodi britanska televizija.

Huti sa sjedištem u Jemenu, koje podržava Iran, kažu da gađaju sve brodove za koje vjeruju da su povezani, te kojima upravljaju, ili su u vlasništvu, Izraela.

Američki i britanski razarači spadaju u međunarodnu pomorsku koalicionu operativnu grupu koja je uspostavljena za borbu protiv napada Huta. 

Опширније

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније