Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

22. 01. 2024. 08:26 >> 08:27

LAJČAK PORUČIO

"Treba iskoristiti politički zamah u proširenju EU"

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocijenio je da treba iskoristiti politički zamah u proširenju EU.

Lajčak je u sumiranju prethodne nedjelje objavio sinoć na Fejsbuku da je protekle nedjelje bio u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu u okviru koga je, na tradicionalnom dijalogu o zapadnobalkanskoj diplomatiji bio komoderator kada su razmatrana očekivanja i prioriteti u regionu i EU u odnosu na proširenje.

"Kao komoderator podijelio sam zapažanje da postoji znatan entuzijazam istočnih partnera, ali i skepticizam iz Zapadnog Balkana. Trenutni zamah u proširenju je stvaran ali, kao što dobro znamo u politici, to ne traje zauvijek. Prema tome, ključno pitanje sada je da li ćemo moći da pretvorimo taj zamah u novi kvalitet proširenja ili će on biti izgubljen zauvijek", napisao je Lajčak.

On je rekao da je kao i uvijek Davos pokazao kao neprocjenjiva platforma za povezivanje sa prijateljima, kolegama, partnerima iz regiona i šire.

"Naši razgovori su obuhvatili cijeli spektar važnih događaja koji se očekuju ove godine, unutar Zapadnog Balkana kao i na globalnoj sceni", rekao je Lajčak.

On je naveo da je sada vrijeme da se u potpunosti ponovo usmjeri na sljedeće korake u dijalogu.

Ocijenio je da godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma, održan protekle nedjelje u Davasu, gdje je ovaj put u fokusu bila obnova povjerenja označava početak diplomatske godine, okupljajući lidere iz vlada, biznisa i civilnog društva širom svijeta, kako bi se uključili u raspravu "o najhitnijim izazovima sa kojima se sva društva suočavaju".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније