Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

23. 01. 2024. 14:52 >> 14:53

ILON MASK

I pored upozorenja doveo trogodišnjeg sina u obilazak logora Aušvic

Muzej bivšeg njemačkog logora Aušvic-Birkenau uzalud je američkog milijardera Ilona Maska upozorio da je njegov trogodišnji sin koga je doveo suviše mali da razgleda nekadašnju najveću fabriku smrti koju je Hitlerova Njemačka podigla u okupiranoj Poljskoj.

"Muzej ne preporučuje da logor posjećuju djeca mlađa od 14 godina. Ipak odluka je na roditeljima i starateljima. Osoblje muzeja pred početak razgledanja upozorava odrasle na specifičnu prirodu tog mjesta i da ta posjeta može biti mučna za mlade. Taj razgovor obavljen je i prilikom ove posjete", saopštio je danas portparol Muzeja u Aušvicu Bartoš Bartizel.

To što je Ilon Mask najveće stratište Jevreja iz vremena Holokausta rezgledao s trogodišnjim dečkićem i nosio ga na ramenima kao da su u Diznilendu, izazvalo je mnoštvo oštrih komentara na društvenim mrežama, a neki su pitali i kako je to dozvolilo osoblje Muzeja Aušvic.

Iako je i na sajtu Aušvica zvanično upozorenje da se ne preporučuje dolazak djece mlađe od 14 godina, dio komentara branio je odluku Maska.

Mask, osnivač kompanija Tesla i Spejs X i vlasnik društvene mreže X (ranije Tviter), u Poljsku je doputovao na poziv Evropskog udruženja Jevreja na simpozijum o antisemitizmu na internetu, održan u Krakovu u ponedjeljak.

Pozivu se odazvao poslije lavine optužbi da se na mreži X šire antisemitski sadžaji i oštrih komentara njegove poruke u kojoj se prošle jeseni složio sa anonimnim komentarom da jevrejske zajednice šire mržnju prema bijelcima i da su odgovorne za "horde manjina" koje "preplavljuju" SAD.

Kasnije se ogradio da je ta poruka bila jedna od najglupljih koje je objavio i prihvatio je poziv rabina Menahema Margolina koji je na čelu Evropskog udruženja Jevreja da posjeti logor i lično vidi razmjere Holokausta.

Na simpozijumu je Ilon Mask branio svoju društvenu mrežu: da na njoj navodno ima najmanje antisemitskih sadržaja i da tu cvjeta sloboda govora.

"Neobično je tužno i tragično šta su jedni ljudi učinili drugim ljudima. Da smo tada imali društvene mreže, to ne bi moglo da se dogodi", procijenio je Mask na simpozijumu govoreći o svojim utiscima poslije razgledanja logora.

Njemačka je u okupiranoj Poljskoj logor u Ašuvicu podigla prvobitno za Poljake, ali kasnije su gasne komore postale centralno mjesto sprovođenja nacističkog monstruoznog plana likvidacije evropskih Jevreja.

Tokom Drugog svjetskog rata u logoru Aušvic-Birkenau pobijeno je ili umrlo od neljudskih uslova oko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja, kao i Roma i Sinta, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније