Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

23. 01. 2024. 18:54 >> 19:04

PODIJELJENO DRUŠTVO

Istopolni brakovi u Grčkoj podijelili crkvu i državu

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve je objavio da je "potpuno protiv" plana Vlade da legalizuje istopolne brakove, o čemu zakon treba da bude podnijet Skupštini, sljedećeg mjeseca.

„Država propisuje, ali to Crkvu ne lišava slobode izražavanja, niti je oslobađa dužnosti da obaveštava narod. Ako ćuti, snosi tešku odgovornost“, ocijenio je Sveti Sinod na kraju vanrednog zasijedanja, koje je trajalo više od pet sati.

Mitropoliti Grčke pravoslavne crkve, koja Ustavom nije odvojena od države, odlučili su da pisma u kojima izražavaju svoj stav pošalju svim poslanicima Skupštine (kojih je 300), da se 4. februara obrate vjernicima u svim crkvama u Grčkoj i da ih lecima obavijeste o protivljenju prijedlogu zakona koji mora da bude usvojen narednih dana u Savjetu ministara, prenosi N1. 

Po njihovim riječima, prijedlog zakona će promovisati „ukidanje očinstva i materinstva“ i „nestanak rodnih uloga u porodici“.

„Ta zakonodavna inicijativa osuđuje buduću djecu da odrastaju bez oca i majke, u okruženju konfuzije roditeljskih uloga“, smatraju mitropoliti.

Premijer Kirijakos Micotakis je nedavno najavio da bi prijedlog zakona trebalo da bude razmotren u Skupštini do sredine februara, uprkos protivljenju Crkve koja ima veliki uticaj na društvo i dio konzervativnog tabora iz kojeg je i on sam.

„Mi ćemo saslušati mišljenje Crkve, ali država donosi zakone, ona zakone ne donosi u saradnji sa Crkvom“, insistirao je Micotakis, predstavljajući svoj projekat.

Grci su podijeljeni prema tom pitanju: u dvije nedavno objavljene ankete 49 odsto je protiv istopolnih brakova, a 52 je za njihovo uvođenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније