Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

11. 02. 2024. 20:20 >> 20:26
Čitaj mi:

NOVA POMOĆ

Saudijske vlasti će uputiti 250 miliona dolara vladi u Jemenu

Saudijske vlasti saopštile su danas da će uputiti 250 miliona dolara pomoći međunarodno priznatoj vladi Jemena, koju Saudijska Arabija podržava u njenom ratu protiv pobunjenika Huti.

Rijad je u avgustu poslao prvu pomoć od takođe od 250 miliona dolara u sklopu obećanja da će vladi u Jemenu obezbijediti 1,2 milijarde dolara za smanjenje vladinog budžetskog deficita i isplatu plata državnim službenicima.

"To je druga tranša pomoći namijenjena smanjenju budžetskog deficita jemenske vlade u iznosu od 250 miliona dolara", izjavio je saudijski ambasador Mohamed al Džaber u Adenu.

Jemenska vlada preselila se u Aden, lučki grad na južnoj obali Jemena, nakon što su Huti, koje podržava Iran, zauzeli glavni grad Sanu 2014. godine.

Saudijska Arabija je 2015. mobilisala međunarodnu koaliciju koja je namjeravala da smijeni pobunjenike. Rat koji je uslijedio ostavio je stotine hiljada mrtvih, bilo u borbi ili zbog nestašice izazvane sukobom.

Prekid vatre uz posredovanje UN u aprilu 2022. doveo je do velikog smanjenja sukoba. Primirje je zvanično isteklo šest mjeseci kasnije, ali su borbe dvije strane, ipak, smanjene.

Iznenadni sporazum o zbližavanju objavljen u martu 2023. između Saudijske Arabije i Irana podstakao je nadu u trajni prekid vatre u Jemenu, iako za sada nije najavljen nikakav napredak.

Huti su pokrenuli napade na brodove na Crvenom moru posljednjih mjeseci, rekavši da podržavaju Palestince u Pojasu Gaze, gdje je Izrael u ratu sa islamističkim pokretom Hamas.

Američke i britanske snage su prošlog mjeseca pokrenule seriju napada sa ciljem da smanje sposobnost pobunjenika Huti da napadaju brodove koji prolaze kroz glavnu trgovinsku rutu Crvenog mora.

Analitičari su upozorili da bi rastuće tenzije u regionu mogle poremetiti napore za postizanje mira u Jemenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније