Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

14. 02. 2024. 13:42 >> 13:41
Čitaj mi:

SKEPTIČAN PO PITANJU ROKOVA

Junker: EU ne treba olako da daje obećanja Ukrajini

Nekadašnji predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da Ukrajini treba dati perspektivu članstva u Evropskoj uniji, ali i upozorio da je skeptičan kada je riječ o rokovima i da Brisel ne treba da obeća nešto što ne može da ispuni.

"U potpunosti se slažem da treba da postoji perspektiva članstva za Ukrajinu. Ali sam protiv toga da se daju obećanja koja ne mogu biti ispunjena u roku koji priželjkuje Ukrajina. To bi za rezultat imalo da se ta zemlja ponovo razočara i okrene leđa EU", rekao je Junker za današnji Noje cirher cajtung (NZZ).

Junker je rekao da je odluka da se na zahtjev Ukrajine o pregovorima odgovori pozitivno bila ispravna.

"Ali, svi učesnici treba da znaju da postoje preduslovi koje treba ispuniti, kako ne bismo uvezli nepotrebne probleme u EU", rekao je Junker, koji je prije nego što je 2014. izabran za predsjednika Komisije, bio gotovo dvije decenije premijer Luksemburga.

Junker je potvrdio da je uoči decembarske odluke Brisela o pregovorima sa Ukrajinom, u jednom intervjuu rekao da Ukrajina zbog sveprisutne korupcije u društvu još dugo neće biti zrela za članstvo u EU. "Tako sam rekao. Pa bilo to pametno ili ne. Ali korupcija je, prema mojim saznanjima, kontinuirani problem u Ukrajini", dodao je Junker.

Junker je rekao i da je on još u septembru 1997. godine organizovao prvi samit EU-Ukrajina, kada je Luksemburg predsjedavao Unijom.

"Još je tada ukrajinski premijer pokušao da mi preda kovertu sa aplikacijom za članstvo. Bio je to Leonid Kučma, raniji član KP SSSR, sa kojim sam se uzgred jako dobro razumio. Nijesam prihvatio kovertu", rekao je Junker.

On je pojasnio da mu je to izgledalo "apsolutno preuranjeno" za zemlju koja se tek izdvojila iz Sovjetskog saveza i još tražila samu sebe, a za EU je bilo veoma teško da procijeni odnose u njenoj unutrašnjoj politici i nije gotovo ništa znala o Ukrajini.

"Još tada sam bio protiv brzopletih poteza i to sam i danas", rekao je Junker.

Prema njegovim riječima, sporenja u evropskom agraru nijesu razlog da se Ukrajini zabrani ulazak u EU, ali treba znati da bi to stvorilo "čitav konglomerat političkih, ekonomskih i tehničkih problema".

Junker je ocijenio da u EU i danas postoji određeno nerazumijevanje zapadne Evrope za stanje duha istočne i srednje Evrope.

Ocijenivši da je to velikim dijelom posljedica hladnog rata i blokovske podijeljenosti, on je priznao da nikada nije u dovoljnoj meri shvatio ozbiljno nekadašnja upozorenja Poljske, Češke i Mađarske da bi Rusija mogla mogla da pređe sa riječi na djelo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније