Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

16. 02. 2024. 18:34 >> 18:34

SATELITSKI SNIMCI

Egipat gradi zid blizu Pojasa Gaze

Egipat gradi zid i ravna zemljište u blizini svoje granice s Pojasom Gaze uoči planirane izraelske ofanzive na pogranični grad Rafa, pokazuju satelitski snimci koje je u petak analizirao Asošiejted pres (AP).

Egipat, koji nije javno priznao izgradnju, je u više navrata upozoravao Izrael da više od milion Palestinaca koji su sada raseljeni u Rafi ne protjeruje na egipatsku teritoriju.

Međutim, pripreme na egipatskoj strani granice na Sinajskom poluotoku sugeriše, navodi AP, da se Kairo priprema upravo za taj scenario, što bi moglo ugroziti njegov mirovni sporazum s Izraelom iz 1979. godine.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova je 11. februara izdalo saopštenje u kom upozorava Izrael na njegovu moguću ofanzivu na Rafu i "premještanje palestinskog naroda".

Satelitski snimci, koje je u četvrtak napravio Maxar Technologies, pokazuju da je u toku izgradnja zida, koji se nalazi uz Šejh Zuveid-Rafah nekih 3,5 kilometara zapadno od granice s Gazom.

Na slikama se vide dizalice, kamioni i nešto što izgleda kao montažne betonske barijere koje se postavljaju duž puta.

Ti satelitski snimci odgovaraju karakteristikama koje se vide u videu koji je 12. februara objavila londonska fondacija za ljudska prava Sinai. Na snimku se vidi kako dizalica podiže betonske zidove duž puta.

Izgleda da građevinske ekipe ravnaju i krče teren za nepoznatu svrhu, javlja AP. To se može vidjeti i na snimcima iz Planet Labs PBC područja.

Vol strit žurnal (Wall Street Journal), citirajući anonimne egipatske zvaničnike, opisao je "ograđeni prostor od 20 kvadratnih kilometara" koji se gradi u tom području i može primiti više od 100.000 ljudi.

Tvrdolinijski zvaničnici u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua istaknuli su mogućnost potiskivanja Palestinaca iz Pojasa Gaze, čemu se snažno protivi glavni saveznik Izraela, Sjedinjene Države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније