Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

20. 02. 2024. 08:09 >> 08:09
Čitaj mi:

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

Lavrov kritikovao SAD tokom posjete Kubi

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas u Havani "dominaciju i hegemoniju" SAD i zapadnih zemalja nad svjetskim poretkom.

Lavrov je to rekao prvog dana turneje po zemljama Latinske Amerike, tokom koje će pored Kube, posjetiti Venecuelu i Brazil.

Oni "žele da sačuvaju svoju dominaciju, svoju hegemoniju i svoj diktat" i da pribjegavaju sredstvima koja "ne uključuju diplomatiju, već ucjene, ultimatume, prijetnje, upotrebu vojne sile i sankcije", rekao je Lavrov na sastanku sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigesom.

Poslije politike otvorenosti prema Kubi koju je pokrenuo demokratski predsjednik SAD Barak Obama, koji je bio na čelu države od 2009. do 2017, naredni predsjednik, republikanac Donald Tramp je pooštrio trgovinski i finansijski embargo uveden 1962.

Sadašnji predsjednik demokrata Džozef Bajden nije promijenio politiku svog prethodnika Trampa.

Rusija je, s druge strane, meta pojačanih sankcija zapadnih zemalja zbog njene invazije na Ukrajinu započete februara 2022.

Kubanski ministar spoljnih poslova je pozdravio Lavrova, nazvavši ga "bliskim saveznikom".

Lavrov je razgovarao i sa kubanskim predsjednikom Migelom Dijas-Kanelom o "podsticanju bilateralnih odnosa po pitanjima od zajedničkog interesa i o važnim pitanjima međunarodne agende", saopšteno je u Havani.

Ruski ministar poslije Kube putuje u Venecuelu, zatim u Brazilu gdje će učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova G20.

To je druga posjeta Lavrova Kubi za manje od godinu dana.

Kuba i Rusija su postale veoma bliske otkako je predsjednik Dijaz-Kanel posjetio Moskvu krajem 2022, gdje se sastao sa Vladimirom Putinom.

Dvije zemlje su potpisale nekoliko sporazuma o ekonomskoj saradnji.

Prema zvaničnim ruskim podacima, tokom 2022. trgovina između dvije zemlje iznosila je 450 miliona dolara.

Ovo približavanje Moskvi dolazi pošto se Kuba suočava s najvećom ekonomskom krizom u posljednjih tridesetak godina.

Tokom posjete u aprilu, Lavrov je zahvalio Kubi na "razumijevanju" u vezi sa ratom u Ukrajini. Havana, koja je pozvala na rješenje sukoba putem pregovora, nije osudila rusku ofanzivu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније