Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

25. 02. 2024. 22:50 >> 22:49
1

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Počelo prevremeno glasanje za izbore u Rusiji u okupiranim oblastima Ukrajine

Prevremeno glasanje za ruske predsjedničke izbore u martu počelo je u okupiranim oblastima Ukrajine, gdje sukob ulazi u treću godinu, kao i u udaljenim regionima Rusije, najveće zemlje u svijetu.

boxPluginImgIzbori, koji se u ostatku Rusije održavaju 14. marta, odvijaju se u pozadini zabrane kritikovanja ofanzive Moskve u Ukrajini i poslije smrti u zatvoru opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Vladimir Putin, koji je na vlasti od 1999. godine, neće se suočiti sa stvarnom opozicijom tokom izbora, i to bi trebalo da mu garantuje novi šestogodišnji mandat u Kremlju.

Iako nijednom nezavisnom kandidatu nije bilo dozvoljeno da se suoči sa Putinom, veliki odziv birača je važan za Kremlj, kako bi se pokazalo jedinstvo ljudi koji stoje iza predsjednika Putina.

Šef okupirane zone ukrajinskog regiona Zaporožje, gdje se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana i kojeg je imenovao Kremlj, objavio je na društvenim mrežama fotografiju vojnika na improvizovanom biračkom mjestu.

Region Zaporožja, koju su ruske snage zauzele u martu 2022. poslije početka invazije na Ukrajinu 24. februara, nalazi se u zoni borbenih dejstava.

Malo je informacija o organizaciji glasanja u drugim oblastima koje je Moskva okupirala od ofanzive koja je pokrenuta prje dvije godine.

Vlasti su, međutim, dale detalje o tome kako su poslale helikoptere i motorne sanke da pokupe glasove izolovanih birača.

Ruska izborna komisija je spomenula upotrebu „helikoptera i terenskih vozila“ za organizovanje privremenih biračkih mjesta za šačicu sibirskih birača.

U oblasti Habarovsk, na ruskom Dalekom istoku, članovi izborne komisije su doputovali helikopterom do izolovane meteorološke stanice „Kur“ kako bi prikupili glasove dvoje zaposlenih u toj stanici.

U sibirskoj arktičkoj oblasti Saha, članovi izborne komisije vozili su se pet sati terenskim vozilom da bi stigli do udaljene zajednice na ostrvu Bolšoj Begičev u Laptevskom moru. Na tom području je bilo četiri glasača.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније