Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ BETA ]

26. 02. 2024. 14:16 >> 14:19

POLJSKI PREMIJER PORUČIO

Tusk: Evropski poljoprivrednici ne smiju biti žrtve pomoći Ukrajini

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas u Varšavi da i Brisel i Kijev moraju da shvate da je nekontrolisani uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine neprihvatljiv za stotine hiljada Evropljana i da poljski poljoprivrednici ne smiju da postanu žrtve te solidarne pomoći napadnutoj zemlji.

"Poljska je posljednja zemlja koja bi morala da dokazuje svoju solidarnost sa Ukrajinom. Nema manjkavosti u našim odnosima. Postoji kritičan momenat a to je izvoz ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda. Brisel i Kijev moraju da shvate da sadašnje stanje nije prihvatljivo za stotine hiljada u Evropskoj uniji", kazao je Tusk.

Ukrajinske političare Tusk je pozvao da se ubuduće suzdrže emotivnih komentara.

"Teško je Ukrajini, teško je i meni. Treba naći rješenje za koje ceh neće platiti poljski poljoprivrednici. Oni ne smiju da budu žrtve", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Varšavi posle razgovora sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Sa kanadskim premijerom Tusk je razgovarao na koji način bi Kanada i Poljska mogle da pomognu da se radikalno povećaju mogućnosti izvoza ukrajinskih žitarica u zemlje gdje su zaista potrebne i gdje prijeti glad a obojica premijera izrazili su spremnost da njihove zemlje takva rješenje sufinansiraju.

"Poljski poljoprivrednici, preduzetnici brane svoje interese. Taj nemir je zahvatio cijelu Evropu", rekao je Tusk.

Poljski poljoprivrednici i prevoznici mjesecima protestuju i blokadama ukrajinske granice a množe se izgredi kada iz kamiona ili vagona silom izbacuju žitarice, uljanu repicu ili kukuruz, iako nisu bili namijenjeni poljskom tržištu već njemačkom ili su u tranzitu do poljskih luka na Baltiku da se teret pretovari u brodove i krene put Afrike i Azije.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski u intervjuu javnom tv servisu TVP založio se takodje za hitno evropsko rješenje problema izvoza ukrajinskih žitarica u kome bi se odrazila činjenica da je Ukrajina uspjela da povrati dobar dio koridora za izvoz na Crnom moru, te da nema više razloga za ovakvu solidarnu pomoć EU u vidu izvoza kopnom za namirnice bez carina i bez ispunjavanja ekoloških zahtjeva koje imaju evropski poljoprivrednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније