Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina biznis ]

03. 03. 2024. 09:15 >> 09:16
1
Čitaj mi:

ove sedmice

Počeli pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere

Najveće ekonomije svijeta ranije ove sedmice počele su pregovore o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere.

Razgovori su počeli dvije godine nakon što se pokazalo da svijet može zajednički djelovati u određivanju minimalnog poreza za multinacionalne kompanije, prenosi Klix.ba.

Prema podacima Poreskog opservatorijuma Evropske unije (EU), superbogati u velikim državama plaćaju značajno manje poreza nego ostali ljudi. Naime, bogatstvo superbogatih se oporezuje po efektivnim stopama do 0,5 odsto.

Superbogati aktivnostima, kao što su utaja poreza ili iskorištavanje rupa u poreskim sistemima, ili preseljenje u zemlju s nižim porezima, uskraćuju prihode sve potrebnije usljed rastućih dugova.

Direktor Poreskog opservatorijuma EU, Gabriel Zucman, je napomenuo da je progresivno oporezovanje ključni stub demokratskih država. Smatra da se postojećim svjetskom mrežom poreskih sistema ne uspijeva osigurati da se najbogatiji oporezuju na adekvatan način.

U prošlomjesečnom izvještaju britanske organizacije Oxfam se navodi da superbogati u zemljama, među kojima su Brazil, Francuska, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD), plaćaju efektivnu poresku stopu nižu od efektivne poreske stope za radnike. Prema Oxfamu, skoro 80 odsto milijardera žive u državama Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20).

Poreski opservatorijum EU ima nekoliko predloga, a jedan od njih jeste da se uvede minimalni globalni porez od dva odsto na neto bogatstvo milijardera, a za koji je procijenjeno da bi se njime moglo generisati čak 250 milijardi USD godišnje.

Milijarderi koji već plaćaju dva odsto poreza ne bi bili dodatno oporezovani.

Prema izvještaju iz novembra 2022, koji je objavila grupa stručnjaka za klimatske finansije, 250 milijardi USD je jednak polovini dodatnih sredstava koja su afričkim državama svake godine potrebna za prelazak na čistije izvore energije.

Kako je objavio CNN, postizanje dogovora zemalja G20 o minimalnom globalnom porezu moglo bi jako dugo potrajati.

"Ovo je samo početak puta. Pregovori o minimalnom porezu za korporacije su godinama trajali. No, međunarodni sporazum je u to vrijeme izgledao kao utopija, a sada ga imamo. Tako da postoji presedan", podsjetio je Quentin Parrinello iz Poreskog opservatorijuma EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније