Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

12. 03. 2024. 14:38 >> 14:39
Čitaj mi:

BIVŠI LIDER SAD

Tramp: Zatvoriću granicu sa Meksikom i osloboditi zatvorenike na Kapitol

Bivši američki predsjednik Donald Tramp obećao je da će osloboditi ljude koji su zatvoreni zbog učestvovanja u napadu na američki Kapitol 2021. godine, kao jedan od prvih poteza ako bude ponovno izabran, nazivajući ih „taocima“.

Pobunjenici, koje je tada podstakao na akcije lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari na proteklim predsjedničkim izborima, upali su u sjedište američke demokratije 6. januara 2021. godine.

Njih 1.358 optuženo je u proteklih 38 mjeseci, prema podacima Ministarstva pravosuđa, objavljenim prošle nedjelje. Oko 500 ih je osuđeno na zatvorske kazne.

Tramp je najavu objavio na platformi Truth Social obećavši i da će zatvoriti granicu sa Meksikom, kao jedan od prvih poteza ako bude ponovno izabran.

Pri tom nije naveo nikakve pojedinosti.

“Moj prvi potez kao vašeg sljedećeg predsjednika biće zatvoriti granicu i osloboditi taoce 6. januara koji su nepravedno zatvoreni", napisao je Tramp na mreži Iks. 

Tramp je već ranije govorio o svom hipotetskom prvom danu na dužnosti, obećavši tokom jednog nastupa u decembru da se neće ponašati kao diktator “osim prvog dana”.

Ovo nije prvi put da Tramp svoje zatvorene pristalice naziva “taocima” ili sugeriše da ih treba osloboditi.

U januaru je pozvao predsjednika Bajdena da “oslobodi taoce od 6. januara” tokom predizbornog skupa u Ajovi.

Tramp se suočava sa četiri optužnice za krivična djela, uključujući jednu saveznu i jednu u Džordžiji, koje proizlaze iz njegovih pokušaja da poništi izborne rezultate nakon što je izgubio od Bajdena.

Tramp je gotovo siguran da će biti republikanski predsjednički kandidat sada kada je njegova poslednja preostala suparnica Niki Hejli odustala od trke nakon njegove uvjerljive pobjede na dosadašnjim stranačkim predizborima.

Tramp tvrdi da je potpora koju uživa u republikanskoj bazi veća, a ne manja zbog njegovih brojnih problema s pravosuđem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније