Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

15. 03. 2024. 07:03 >> 07:03

kršenje eu pravila?

Evropska komisija otvorila istragu o AliExpressu

Evropska komisija je 14. marta otvorila istragu o AliExpressu zbog mogućeg kršenja pravila Evropske unije (EU) o nesigurnim proizvodima i zaštiti djece, između ostalog.

Komisija istražuje navode da ova internetska trgovina u kineskom vlasništvu ne uspijeva da na adekvatan način upravlja rizikom od prodaje opasnih roba na toj platformi, kao što su lažni lijekovi i hrana.

Izvršna vlast EU takođe istražuje mogućnost da AliExpress ne čini dovoljno da spriječi djecu da pristupe pornografskom materijalu, navodi se u objavi Komisije.

Istraga se odnosi na potencijalna kršenja Zakona o digitalnim uslugama (DSA), zakona koji regulira velike online platforme.DSA propisuje upravljanje raznim rizicima na platformama, uključujući rizik od širenja ilegalnog sadržaja i rizik od štete potrošačima, posebno maloljetnicima.

Ako se na kraju utvrdi da je AliExpress prekršio pravila za smanjenje rizika DSA, mogao bi se suočiti s kaznama do 6 posto svog globalnog godišnjeg prihoda.

Istraga će takođe ispitati da li AliExpressu nedostaju "efikasne mjere za sprječavanje namjerne manipulacije" putem "skrivenih veza".

Takođe će biti pod mikroskopom u kojoj mjeri AliExpress omogućava posjetiocima svoje web stranice da prijave nezakonit sadržaj i podnose pritužbe, te da spriječe personalizovane preporuke proizvoda.

Transparentnost algoritama platforme je takođe pod lupom, kao i da li AliExpress dovoljno pažljivo razmatra trgovce na svojoj platformi.

Dok se neka pravila DSA primjenjuju na sve platforme, strožija pravila za smanjenje rizika primjenjuju se na one koji imaju više od 45 miliona mjesečnih korisnika u EU. Komisija je u aprilu 2023. godine navela AliExpress kao jednu takvu platformu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније