Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

15. 03. 2024. 14:48 >> 14:47
Čitaj mi:

UN

"Ukrajinski vojnici u ruskom zarobljeništvu mučeni elektrošokovima, lomljene im kosti"

Ukrajinski vojnici mjesecima su mučeni u ruskom zarobljeništvu, prema izvještaju Ujedinjenih nacija (UN) koje opisuje ekstremne razmjere patnje.

Zlostavljanje je „užasno“, sistematsko i široko rasprostranjeno, saopštila je u Ženevi Istražna komisija UN-a za ljudska prava o Ukrajini.

Ratni zarobljenici redovno su teško premlaćivani i mučeni elektrošokovima, ponekad i po genitalijama, navodi se.

U izvještaju je bio opis čovjeka kojem su u zatočeništvu slomljene trtična i ključna kost i zubi. Stručnjacima UN-a ispričao je i da su ga toliko tukli da je krvario iz anusa. U očaju, muškarac je pokušao da se ubije. Otkako je pušten, morao je na 36 operacija.

Ratni zarobljenici držani su između 9 i 15 mjeseci u Rusiji i na ukrajinskoj teritoriji, navodi se u izvještaju.

„Navodi žrtava otkrivaju nemilosrdno, brutalno postupanje kojim im je nanošena jaka bol i patnja tokom gotovo cijelog trajanja pritvora, uz očito nepoštovanje ljudskog dostojanstva, koje je uzrokovalo dugotrajnu fizičku i psihičku traumu“, navodi se.

Bili primorani da jedu crve i sapun
Žrtve su opisale duboku patnju zbog gladi, usljed čega su bili primorani da jedu crve, sapune, papire i ostatke pseće hrane, što je izazvalo nagli pad tjelesne težine, navodi se u izvještaju.

Komisija je rekla da je mučenje koje su sprovodili pripadnici ruske vojske i zatvorski službenici ratni zločin.

Izvještaj takođe opisuje torturu i seksualne zločine nad ukrajinskim civilima. U jednom slučaju, 42-godišnju trudnicu i 17-godišnju djevojku njenog sina silovala su dvojica ruskih vojnika.

Komisija je takođe kategorizovala kontinuirano granatiranje civilnih zgrada i ubijanje civila u Ukrajini koje provodi ruska vojska kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније