Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

16. 03. 2024. 17:36 >> 17:39

trajaće šest nedelja

Izbori u Indiji počinju 19. aprila

Izborna komisija Indije, najveće demokratije na svijetu, dana je za 19. april zakazala početak šestonedeljnih parlamentarnih izbora.

Većina anketa predviđaju pobjedu aktuelnog premijera Narendre Modija i njegove hinduističke nacionalističke Indijske narodne partije (Bharatija Džanata partije - BJP). Ako pobijedi, osvojiće treći premijerski mandat.

Datum 19. april određen je za prvu od sedam faza izbora, koji će trajati šest nedelja - objavio je danas predsjednik izborne komisije Radživ Kumar na konferenciji za novinare.

Države - članice federacije koje čine Indiju, glasaće u različita vremena, a rezultati će biti objavljeni 4. juna.

Više od 970 miliona glasača, što je preko 10 odsto stanovništva svijeta, biraće 543 člana donjeg doma parlamenta s petogodišnjim mandatom.

Modi koji se kandiduje za treći uzastopni mandat, suočava se s malo izazova pošto izgleda da se raspada glavni opozicioni savez više od dvadeset regionalnih stranaka predvođenih partijom Indijskog nacionalnog kongresa, pogođen rivalitetima, političkim napuštanjima i ideološkim sukobima.

Analitičari kažu da će Modi vjerovatno biti učvršćen na izborima kao jedan od najtrajnijih i najuticajnihih indijskih vođa koji je nastojao da transformiše zemlju od sekularne demokratije u hinduističku državu.

Svaka izborna faza će trajati jedan dan i istog dana če glasati po nekoliko izbornih jedinica raspoređenih po 28 saveznih država i na osam saveznih teritorija, gusto naseljenih gradova i udaljenih sela.

Razvučeno glasanje omogućuje državi da rasporedi desetine hiljada vojnika da spriječe nasilje i prevezu izborne zvaničnike i aparate za glasanje.

Po indijskom izbornom sistemu pobjeđuje kandidat koji dobije najviše glasova.

Uoči izbora Modi je putovao širom zemlje otvarajući nove projekte, držeći govore i razgovarajući sa glasačima.

Podrška mu je skočila u januaru kada je otvorio hinduistički hram u sjevernom gradu Ajdohji što su mnogi vidjeli kao nezvanični početak njegove predizborne kampanje.

Modi, (73) došao je na vlast prvi put 2014. godine uz obećanja ekonomskog razvoja i predstavio se kao autsajder koji se obračunava s političkom elitom. Od tada je sve popularniji i pomiješao je vjeru s politikom po formuli koja je imala veliki odjek kod većinskog hinduističkog stanovništva, iako podriva indijske sekularne korjene.

Izbori se održavaju u vrijeme kada je porastao uticaj Indije na globalnoj sceni pod vođstvom Modija, zahvaljujući njenoj velikoj privredi i djelimično zato što se na nju gleda kao na kontratežu Kini koja jača.

Modijeva partija BJP je 2019. osvojila apsolutnu većinu od 303 poslanička mjesta, dok je Indijski nacionalni kongres dobio svega 52.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније