Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

26. 03. 2024. 08:16 >> 08:16
Čitaj mi:

AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI

Vođa ogranka ID-a povezanog sa napadom u Moskvi ima globalne ambicije

Sanaulah Gafari, koji predvodi avganistanski ogranak Islamske države, uspio je da ga pretvori u jedan od najopasnijih djelova te globalne militantne islamističke mreže, sposoban za operacije daleko van svog područja, tvrdi neimenovani američki obavještajni izvor.

Islamska država je preuzela odgovornost za teroristički napad izveden u petak u koncertnoj dvorani "Krokus" u predgrađu Moskve u kojem je poginulo najmanje 137 ljudi, a američki zvaničnici tvrde da raspolažu obavještajnim podacima koji ukazuju da je za napad odgovorna upravo avganistanska frakcija Islamske države Korasana, navodi Rojters.

Zvanični Vašington naveo je da je ovog mjeseca upozorio Rusiju na mogući teroristički napad na osnovu presretnutih komunikacija pripadnika ID Korasana.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je sumnju u tvrdnje da su za napad na dvoranu Krokus odgovorni pripadnici ID-a, iako pronalaženje tadžikistanskih pasoša kod uhapšenih naoružanih napadača sugeriše na moguću povezanost sa grupom Sanulaha Gafarija (29), ukazuju stručnjaci za bezbjednost.

Rojters tvrdi da je posljednjih godina njegova organizacija u više navrata nastojala da izvrši napade na Rusiju u znak odmazde za njenu intervenciju u građanskom ratu u Siriji gdje je poražena regionalna frakcija Islamske države.

Prošle godine bilo je javljeno da je Gafari ubijen u junu u Avganistanu, ali on je uspio da ranjen pobjegne preko granice u Pakistan i vjeruje se da živi u provinciji Beludžistan, u područjima koji nisu pod kontrolom centralnih vlasti, rekla su dva izvora iz avganistanskih i pakistanskih talibana za britansku agenciju.

Izvor agencije Tas u moskovskom sudu navodi da četvoricu okrivljenih za teroristički napad u Podmoskovlju zastupaju advokati koje je angažovala država i da se nijedan branilac nije dobrovoljno javio.

Četvorica optuženih su Dalerjon Mirzojev, Sajidakram Račabalizod, Šamsidin Fariduni i Muhamedsobir Faizov.

Oni su osumnjičeni da su uveče 22. marta izvršili smrtonosni teroristički napad u koncertnoj dvorani "Krokus Siti Hol" u Krasnogorsku, u predgrađu Moskve.

Prema dosadašnjoj evidenciji Ruskog istražnog komiteta, broj poginulih je 137, ali navodi se da bi mogao da bude veći.

Ministarstvo zdravstva Moskovske oblasti saopštilo je da su 182 osobe povrijeđene.

Uhapšeno je ukupno 11 osoba za koje se sumnja da su umiješane u ovaj teroristički napad, uključujući četvoricu naoružanih napadača koji su privedeni u Brjanskoj oblasti, jugozapadno od Moskve, dok su pokušavali da pobjegnu preko granice i domognu se Ukrajine.

Snage reda provjeravaju dojave o bombama u 10 tržnih centara u Moskvi kao i jednu zgradu medicinsko-hirurškog centra "Pirogov" odakle je evakuisano 700 ljudi.

I u Sankt Peterburgu evakuisan je trgovinski centar "Pasaž". Policija je privela 18-godišnjeg studenta koji je namjerno dao lažne informacije da se sprema teroristički napad na trgovačko-zabavni kompleks "London Mol" u gradskoj četvrti Nevski, prenosi Sputnjik i dodaje da je, pored toga, u Mahačkali bio evakuisan aerodrom.

Ruska policija pozvala je građane da ne dižu paniku i da prate naloge administracije. Ističu da je situacija pod kontrolom organa MUP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније