Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanjug [ R.B. ]

26. 03. 2024. 17:20 >> 17:24

OGLASILA SE SUPRUGA

"Asanž je politički zatvorenik, Bajden da odustane od slučaja"

Stela Asanž izjavila je danas da je njen suprug, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, politički zatvorenik, dodavši da američki predsjednik Džo Bajden treba da odustane od "ovog sramnog slučaja".

"On je novinar i progonjen je jer je razotkrio pravu cijenu rata po ljudske živote", rekla je Asanž, obraćajući se okupljenima ispred suda u Londonu koji je ranije danas da osnivač Vikiliksa može da uloži žalbu protiv izručenja Americi, prenosi BBC.

Ona je dodala da je Asanžov slučaj "poruka svima vama da će, ako razotkrijete interese onih koji pokreću rat, doći po vas".

"Ovo je sramota za svaku demokratiju", poručila je Stela Asanž.

U odluci suda u Londonu navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako Amerika ne da "zadovoljavajuća uvjeravanja". Sud je naveo da traži dodatne garancije od Amerikle o tome da li bi Asanž mogao da se pozove na Prvi amandman i da li bi mogao da bude podvrgnut smrtnoj kazni nakon izručenja.

Amerika traži izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti se za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata. Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 mjeseca. Asanžov portal Vikiliks objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga, Vikiliks je objavio hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima Amerika kritikuje svjetske vođe, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније