Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

18. 04. 2024. 11:18 >> 11:18
Čitaj mi:

SASTANAK U DŽAKARTI

Kina i Indonezija pozivaju na hitan i trajni prekid vatre u Gazi

Ministri spoljnih poslova Kine i Indonezije pozvali su danas u Džakarti na hitan i trajni prekid vatre u Gazi.

Ministar spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi rekao je novinarima da dvije zemlje dijele isti stav o važnosti prekida vatre i rješavanja palestinskog pitanja putem modela dvije države.

"Siguran sam da će Kina iskoristiti svoj uticaj da spriječi eskalaciju", rekao je Marsudi, dodajući da bi Kina i Indonezija "podržale članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama".

Kineski ministar Vang Ji rekao je da je sukob u Gazi koji traje već pola godine, izazvao "rijetku humanitarnu tragediju u 21. vijeku".

"Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je odgovorio na poziv međunarodne zajednice i nastavio da razmatra nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi, ali su SAD više puta stavile veto na njega", rekao je Vang novinarima.

Ministri su razgovarali i o ekonomskim odnosima svojih zemalja i Južnom kineskom moru.

Vang je na šestodnevnoj turneji tokom koje će posjetiti i Papuu Novu Gvineju i Kambodžu.

Kina je najveći trgovinski partner Indonezije, sa trgovinskom razmjenom od više od 127 milijardi dolara.

Kina je takođe jedan od najvećih stranih investitora u Indoneziji, sa investicijama od više od 7,4 milijarde dolara u 2023.

Kasnije danas, Vang bi trebalo da se sastane sa predsjednikom Indonezije Jokom Vidodom i novoizabranim predsjednikom Prabovom Subiantom, koji je trenutno ministar odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније