Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 08. 2014. 09:05 >> 09:05

DRUGI PUT

Argentina bankrotirala

Vlasti Argentine nijesu uspjele da se dogovore sa američkim hedž fondovima o restrukturiranju duga države, što faktički znači njen bankrot.

Nakon sastanka, ministar ekonomije Axel Kicillof rekao je da vlasti neće sa "lešinarskim fondovima" da potpisuju sporazume koji mogu da ugroze budućnost Argentinaca.

"Građani zemlje mogu da budu mirni, jer sjutra će biti 'običan dan'", kazao je Kicillof, prenose agencije.

Istovremeno je rejting agencija Standard & Poor's argentinskim obveznicama dodijelila rejting selektivni bankrot.

Fondovi Elliott Capital Management i Aurelius Capital Management, koji potražuju isplatu dugova, još nijesu komentarisali ishod pregovora.

Argentina je bankrotirala 2001. godine kada vlasti zemlje nijesu bile u stanju da otplate dug od 95 milijardi dolara. Buenos Aires se tada dogovorio o restrukturiranju duga sa 93 odsto vlasnika obveznica. Prema sporazumu kreditori su zamijenili stare obveznice za nove sa 75 do 79 odsto vrijednosti.

Grupa investitora, među kojima Eliot i Aurelius Capital Management, nije pristala na takve uslove restrukturiranja i podnijeli su tužbu.

U julu 2012. sud u SAD je presudio da Argentina mora da plati 1,3 milijarde dolara koje potražuju fondovi koji nijesu pristali na restrukturiranje. Sud je blokirao transfer sredstava drugim vlasnicima obveznica sve dok se vlasti ne dogovore sa investitorima koji su podnijeli tužbu.

Vlasti Argentine ne žele da plate po rješenju suda jer strahuju da će to pokrenuti lavinu sličnih potraživanja drugih povjerilaca, koji nijesu učestvovali u restrukturiranju duga prije deset godina. Krajem jula ove godine američki sud je odbio da Argentini da više vremena za pregovore.

Argentinska privreda, koja se nalazi u recesiji, pati od nestabilnost domaće valute, kao i od veoma velike inflacije, koja po nekim procjenama dostiže 40 odsto. Prema mišljenju stručnjaka, sadašnji bankrot potkopaće povjerenje u privredu, što će dovesti do još većeg pritiska na nacionalnu valutu pezos, a takođe će ubrzati inflaciju, uticati na poskupljenje uvozne robe i pogoršati situaciju sa nezaposlenošću.

Pored toga, bankrot će znatno smanjiti devizne rezerve Argentine, koje sada iznose oko 29,7 milijardi USD, što je među najnižim u regionu.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније