Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 08. 2014. 16:10 >> 16:10
1

VOJNI PUČ?

Premijer Lesota pobjegao iz zemlje

Premijer afričke države Lesoto Tomas Taban rekao je da je vojska pokušala da izvrši državni udar zbog čega je morao da pobjegne u Južnoafrički Republiku.

U izjavi BBC, Taban je rekao da se nalazi u susednoj Južnoafrickoj Republici i da će se vratiti u zemlju "čim bude siguran da neće biti ubijen".

"Nemam više kontrolu, to nijesu uradili građani, već vojska, to je nelegalno", rekao je Taban.

Izveštači iz Lesota javljaju da je u prestonioci Maseri sada mirno, nakon što su vojnici zauzeli ključne objekte u prestonici. 

Vojska Lesota, s druge strane, tvrdi da nije bilo puča već da je sprovedena operacija protiv policijskih elemenata "koji su pokušali da naoružaju političke frakcije".

Portparol vojske Lesota Ntele Ntoi tvrdi nije dogodio puč i da su se vojnici vratili u kasarne nakon normalizacije situacije.

On je dodao da vojska podržava demokratski izabranu vladu. Vojne jedinice u Lesotu zauzele su zgrade vlade i policije, a tokom dana čula se i puščana paljba, dok su diplomate izjavljivale da je u zemlji pokušan puč. 

Južnoafričke radio stanice su tokom dana javljale da privatne stanice nisu emitovale program. 

U Lesotu je napeto od juna kada je premijer Tomas Taban suspendovao parlament da bi izbjegao glasanje o povjerenju zbog sukoba u koalicionoj vladi koja upravljala zemljom dvije godine. 


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније