Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 09. 2014. 08:20 >> 08:20

NAŠLI NOVE PARTNERE

NASA izbjegava saradnju s Rusima

Američka svemirska agencija NASA za prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice izabrala je kompanije Boing (Boeing) i Spejseks (SpaceX), što znači da će astronaute u svemir slati sa teritorije SAD-a.

Tim potezom NASA je napravala veliki pomak ka slanju Amerikanaca u svemir s teritorije SAD, pošto su korišćene ruske rakete s kosmodroma u Bajkonurtu od 2011. kada su iz upotrebe povučeni spejs šatlovi.

Želja je da Boing i Spejeks od 2017. počnu da prevoze astronaute. Boing će za te usluge plaćati 4,2 milijarde dolara a Spejseksu 2,6 milijarde.

Ruska agencija naplaćivala je 71 milion dolara po mjestu u raketi do Međunarodne svemirske stanice, a NASA je imala najmanje četiri astronauta svake godine.

NASA je već koristila usluge komercijne kompanije Spejseks za prevoz tovara do Međunarodne svemirske stanice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније