Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 10. 2014. 23:02 >> 23:02
1

ZBOG RUSIJE

Poljska traži još više američkih vojnika

Nova poljska premijerka Eva Kopač izjavila je danas da će tražiti veće američko vojno prisustvo u Poljskoj.

 

Veće vojno prisustvo Amerikanaca će tražiti zato što je, kako je rekla, sukob u susjednoj Ukrajini učinio bezbjednost zemlje i američko-poljski odnos još važnijim.

Govororeći na svojoj inauguraciji, Eva Kopač je obećala "pragmatičan" pristup prema Ukrajini, ali je istakla da neće pristati na promjenu granica u Evropi silom, kao što se to dogodilo u Krimu, prenijele su agencije.

Kopač je rekla da će njena vlada učiniti "svaki napor da bi obezbijedila veće američko vojno prisustvo u Poljskoj".

Ona je istakla da će njen tim nastaviti politiku jačanja položaja Poljske u Evropskoj uniji, koju je sprovodio njen prethodnik Donald Tusk, i tražiti da se radi na zajedničkoj politici.

Kopač je rekla da će tražiti od EU da se razvija zajednička energetska politika radi zaštite pojedinačnih država od ruske monopolističke prakse u isporuci gasa.

Poljska i druge države centralne Evrope u velikoj mjeri zavise od ruskog gasa i strahuju da bi Moskva mogla da smanji snabdijevanje tokom zime kao što je to ranije radila.

Kopač je, takođe, podržala usvajajnje evra kao valute u Poljskoj, ali nije precizirala kada će se to desiti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније