Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 11. 2014. 15:34 >> 15:37

ZONA ZABRANE LETA

NATO odbija zahtjev Turske o Siriji

NATO ne razmatra uspostavljanje zone zabrane letjenja u sjevernoj Siriji, što Turska traži da bi se ublažili pritisci na njenim jugoistočnim granicama.

Iako Turska nije uputila formalni zahtjev NATO za pomoć u uspostavljanju zone zabrane letjenja, Ankara je u više navrata rekla da zemlje koje su voljne to da učine treba da uspostave bezbjedne zone u Siriji, što bi omogućilo da se dio od 1,6 miliona sirijskih izbjeglica vrati kućama.

 

 

"Zona zabrane letjenja je poduhvat koji zahtijeva velike resurse", rekao je general-potpukovnik Džon Nikolson. 

On je kazao da nedavni primer Libije najbolje pokazuje koliko posla NATO treba da obavi da bi mogao da izvede vazdušne operacije. 

"Ali to nije nešto što mi trenutno razmatramo u ovom kontekstu", dodao je on za Rojters. 

Planovi Ankare o uspotavljanju takozvanih "bezbjednih zona" sa vazdušnom odbranom kao ključnom komponentom, do sada su nailazili na hladan prijem saveznika. 

Vojni stručnjaci ističu da bi za to bio neophodan ili pristanak sirijske vlade ili stavljanje u upotrebu sirijskih naprednih sistema vazdušne odbrane, a takav potez bi mogao uvući zapadne sile još dublje u trogodišnji rat u Siriji i razgnjeviti saveznike sirijskog predsjednika Bašara Asada Rusiju i Iran.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније