Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 03. 2015. 19:38 >> 19:33

BRANE ŠPANIJU I PORTUGAL

Njemačka: Pogrešne Ciprasove optužbe

Njemačka vlada ocijenila je danas da je grčki premijer Aleksis Cipras napravio "grešku" u subotu, optužujući Španiju i Portugal za "finansijsko gušenje" Grčke na nedavnim pregovorima o nastavku kreditne pomoći toj zemlji.

"Takva izjava predstavlja neobičnu grešku prema evropskim standardima. To se ne radi u Eurogrupi", izjavio je portparol njemačkog Mnistarstva finansija Martin Jeger.

Odnosi između Berlina i Atine značajno su se zategnuli od dolaska Ciprasa i njegove ljevičarske stranke Sirize na vlast 25. januara, jer nova vlada osporava politiku privrednih reformi koje zagovara Njemačka u eurozoni.

Njemački poslanici odobrili su prošlog petka produženje za četiri mjeseca kreditne pomoći Grčkoj, uprkos otporu dijela njemačkog javnog mnjenja.

Jeger je danas stao u odbranu Španije i Portugala, rekavši da su te dvije zemlje "zaslužne za dobro sprovedene reforme posljednjih nekoliko godina".

Te dvije države su se ranije usprotivile stavu nove grčke vlade koje žele da prekinu oštre mjere štednje.

Cipras, čijem su se dogovoru s EU usprotivili i pojedinci u samoj Grčkoj, optužio je u subotu Španiju i Portugal za "finansijsko gušenje" na pregovorima u Briselu.

"Te sile ne žele da primjer Grčke utiče na druge zemlje, posebno u kontekstu predstojećih parlamentarnih izbora u Španiji i Portugalu", rekao je grčki premijer.

Španske i portugalske vlasti su reagovale u nedjelju i zatražile zvaničan protest od Evropske komisije i Evropskog savjeta.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније