Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 05. 2023. 07:30 >> 07:32

GLASANjE ZA NOVI PARLAMENT

Izbori u Grčkoj – Micotakis ili Cipras

Parlamentarni izbori koji se danas održavaju u Grčkoj izgledaju kao generalna proba za drugi krug glasanja u užurbanoj ljetnjoj turističkoj sezoni, prenosi Ekatimerini. Ako nakon prvog kruga ne bude formirana vlada, glasači će ponovo na birališta 2. jula. Pobjednička stranka tada dobija 50 bonus mandata, pa se sadašnji premijer Kirjakos Micotakis nada da bi njegova Nova demokratija mogla sama da ima većinu u parlamentu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je konzervativna Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa oko šest procenata više od ljevičarske stranke Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa.

Ali Nova demokratija i dalje ne bi imala dovoljno mandata da sama formira Vladu, dok oštre podjele između dva glavna kandidata i četiri manje stranke za koje se predviđa da će ući u parlament, isključuje funkcionalnu koaliciju.

Prema novom izbornom zakonu, onaj ko pobijedi na izborima dobio bi bonus od 50 mandata, od ukupno 300 mjesta u parlamentu, ali tek na narednim izborima.

Siriza je ukinula taj bonus od 50 mjesta za stranku koja je dobila najviše glasova na izborima. Međutim, Nova demokratija je ponovo uvela to pravilo.

Ipak, ono stupa na snagu tek na sljedećim izborima.

Drugim riječima, Micotakis se nada da nakon izbora neće moći da se formira Vlada, pa će novi izbori biti zakazani za 2. jul, kada se, prema navodima medija, nada da bi mogao da pobijedi uz pomoć tih mandata.

Šta brine birače

Ekonomija i rastuće cijene su glavne brige koje će Grci imati na umu kada izađu na birališta, mnogo više nego zabrinutost zbog narušenog imidža zemlje zbog skandala prisluškivanja, stanja medija, optužbi za kršenje zakona EU potiskivanjem migranata i ponovljene navodne finansijske greške konzervativnih poslanika.

"Obje stranke su usredsređene na krizu troškova života i povećanje realnog rasta plata i obje stranke istražuju kako najbolje da riješe kolektivni neuspjeh oko željezničke nesreće", rekla je Megan Grin, glavni globalni ekonomista u Institutu Krol.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније