Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 03. 2015. 16:09 >> 19:10
3

OD 239 POSTOJANJA

SAD 222 godine u ratovima

Sjedinjene Američke Države postoje 239 godina, a od toga su čak 222 u ratu. Nijedan predsjednik u istoriji najmoćnije zemlje svijeta nije završio mandat bez ratnih dejstava.

Od 1776. do danas nije prošla niti jedna cijela dekada da Amerika nije bila u ratu. Najduže što je SAD bila u miru bile su izolacijske godine između 1935. i 1940.

Državni počeci sad se vežu za ratove nezavisnosti protiv Velike Britanije, Zatim tu su sukobi s Francuskom i Španijom, rat protiv Indijanaca, sukob s Meksikom, građanski rat, nova serija ratova s Meksikom, špansko-američki rat, rat na Filipinima, rat na Karibima, učešće u Prvom svjetskom i Drugom Svjetskom ratu.

Nakon Drugog svjetskog rata je počeo Hladni rat, a s njim i sukobi u Koreji, rat u Gvatemali, vijetnamski rat, intervencija u Panami, Kuvajtu, Iraku, Jugoslaviji, Avganistanu.

Trenutno su uključene u "rat protiv terorizma" u Avganistanu, Jemenu, Iraku, Pakistanu, Somaliji. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније