Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug ]

28. 03. 2015. 10:30 >> 10:31

HUTI NAPREDUJU

Evakuacija diplomata iz Jemena

Saudijska mornarica počela je evakuaciju više desetina saudijskih i stranih diplomata iz južne jemenske luke Aden, objavila je danas državna televizija.

"Saudijska kraljevska mornarica je počela operaciju evakuisanja iz Adena nekoliko desetina diplomata, među kojima su i Saudijci. Operacija je nazvana Uragan", objavljeno je na televiziji.

U međuvremenu su Huti pobunjenici zauzeli značajne dijelove teritorije na jugu i istoku Jemena.

Šiitski Huti i jedinice vojske koje su se udružile sa njima zauzeli su i prvi dio obale Arabijskog mora - luku Šakra koja se nalazi 100 kilometara istočno od Adena.

Glavni grad Jemena Sana bombardovan je tokom noći. Vazdušni udari su prestali oko zore, ispričali su za Rojters stanovnici tog grada.

Za sada nema podataka da li avioni koji su bombardovali prijestonicu pripadaju koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija i koja je u četvrtak počela vazdušnu ofanzivu na položaje Huta u Jemenu.

Američka vojska je spasila dva saudijska pilota koji su se katapultirali kod obale Jemena i saudijski kralj Salman je telefonom zahvalio predsjedniku SAD Baraku Obami na spašavanju pilota.

Sunitska Saudijska Arabija je obećala da će "preuzeti sve što bude potrebno" da bi se sprečilo rušenje jemenskog predsjednika Abedraboa Mansura Hadija s vlasti, optužujući šiitski Iran za "agresiju" i podržavanje pobune šiitskih Huta koja traje već nekoliko mjeseci.

Obama je ponudio američku pomoć u vazdušnim udarima na Jemen koje sprovode Saudijska Arabija i države u Persijskom zalivu, rekavši SAD imaju isti "zajednički cilj" kao i Saudijska Arabija, a to je stabilnost Jemena, prenosi AFP.

Najmanje 39 civila je poginulo od početka operacije Odlučujuća oluja protiv Hutija i njihovih saveznika, rekli su zvaničnici u ministarstvu zdravlja u Sani koje se nalazi pod kontrolom pobunjenika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније