Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 04. 2015. 11:50 >> 11:44

VELIKE SILE - IRAN

Nastavljeni pregovori o Iranu po isteku roka

Pregovori velikih sila sa Iranom o nuklearnom programu, kako bi bio onemogućen da napravi atomsku bombu, nastavljeni su jutros, dva dana nakon isteka roka.

  

 

 

Pregovori su se zaglibili u nekim ključnim detaljima, iako su glavni obrisi sporazuma postignuti, prenosi Rojters.

Nacrt sporazuma predviđa smanjenje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, za koje Iran zahtijeva da budu odmah ukinute, a velike sile insisitraju na postepenosti. 

Iran insistira da je njegov nuklerani program posvećen miroljubivim ciljevima, ali su svjetske sile zabrinute da bi ta zemlja mogla da razvija nukelarno naoružanje. 

Oni žele najmanje godinu dana da drže Iran podalje od mogućnosti da proizvodi gorivo za nuklerano oružje. 

Državni sekretar SAD Džon Keri i njemački ministar inostranih poslova Frank Vlater Štajnmajer rekli su da će ostati bar do četvrtka, u nastojanju da se postigne politički sporazum, koji će predstavljati prekretnicu ka konačanom sporazumu, koji treba da bude usvojen do kraja juna. 

I velike sile i Iran kažu da su približili stavove, ali obje strane optužuju drugu da odbija ponude koje bi mogle da razbiju zastoj. 

Sve strane su pod pritiskom da ne idu kući praznih ruku, a portparol Bijele kuće u Vašingtonu je rekao da je došlo vrijeme da Iran donese neke odluke. 

Razgovori predstavljaju najveću šansu za približavanje Irana i SAD, od iranske revolucije 1979. godine, ali se suočavaju sa skpeticizmom konzervativnih snaga u obje zemlje. 

Saveznici SAD na Biliskom istoku Izrael i Saudijska Arabija su takođe duboko zabrinuti zbog mogućnosti da dogovor izostane. 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je sinoć da su Iran i šest svjetskih sila uspjeli da postignu preliminarni sporazum "po svim ključnim pitanjima" sporazuma o nuklearnom programu Teherana i da su sve strane počele sa izradom nacrta teksta dokumenta. 

Razjašnjenje "tehničkih detalja" konačnog sporazuma moglo bi, međutim, da potraje do juna, dodao je on. 

Iranski šef diplomatije je novinarima u Lozani rekao da "napredak i uspjeh pregovora zavise od političke volje druge strane i da je to pitanje sa kojim svjetske sile uvijek imaju problem".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније