Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 07. 2015. 14:48 >> 14:38

ROK ISTIČE

Rohani: Iran se priprema za eru poslije sankcija

Optimizam vlada među pregovaračima o iranskom nuklearnom programu. Teheran se priprema za eru poslije sankcija, poručuje predsjednik te zemlje Hasan Rohani, nagovještavajući da je na vidiku sporazum o ograničenju nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu približavaju se još jednom roku za njihovo okončanje, a diplomate koji treba da razgovaraju danas, 13. dana pregovora u Beču, daju neodređene, mada optimističke izjave.

 

 

 

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je iz Rusije, gdje učestvuje na jednom skupu, da se njegova zemlja priprema za "eru poslije sankcija", nagovještavajući da je na vidiku sporazum o ograničenju nuklearnog programa njegove zemlje u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, prenosi Beta.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamad Džavad Zarif, koji direktno učestvuje u pregovorima, na Tviteru je neodređeno napisao da je, "uz uzajamno poštovanje, sve moguće".

Bijela kuća je sinoć izdala kratko saopštenje u kome se navodi da je predsjednik Barak Obama razgovarao preko bezbjedne video veze sa američkim pregovaračima i dao im smjernice u vezi s "tekućim naporima da se postigne dobar sporazum" između grupe od šest svjetskih sila i Irana.

S Iranom razgovaraju predstavnici pet zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija) plus Njemačka, takozvana grupa pet plus jedan. Tekuća runda pregovora probila je već dva roka i produžena je do petka.

Obamina administracija treba da podnese Kongresu sporazum na usvajanje prije petka po vašingtonskom vremenu ako hoće da izbjegne produženo kongresno razmatranje, koje će se poslije tog datuma udvostručiti sa 30 na 60 dana.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je još na štakama zbog slomljene noge, nalazi se u Beču od 26. juna, dok je iranski ministar spoljnih poslova napravio jedan kratak put do Teherana radi konsultacija. Drugi ministri inostranih poslova dolazili su i odlazili u Beč, ali se očekuje da će šefovi diplomatija Rusije i Kine biti prisutni na današnjim sastancima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je optimizam i rekao da je spreman da se vrati u Beč. "Na bazi principa postepenosti i reciprociteta, došli smo blizu finalnog sporazuma, on je u okviru dostižnog", rekao je Lavrov.

Američki ministar energetike Ernest Monic je rekao novinarima poslije sastanka sa svojim iranskim kolegom Alijem Akbarom Salehijem: "Stalno napredujemo. Riješićemo posljednja pitanja - ako možemo". Salehi je bio optimističniji: "Nadamo se da je danas posljednji dan".

Kada su pregovori probili i drugi rok, mnogi su posumnjali da će svjetske sile uspjeti diplomatskim putem da prekinu svaku mogućnost Irana da razvije nuklearno oružje, što je cilj diplomatskih napora.

Obama je ranije rekao da će SAD radije odustati od pregovora nego što će da potpiše loš sporazum. Republikanci u Kongresu i američki bliskoistočni saveznici kao što su Izrael i Saudijska Arabija, koji se protive sporazumu s Iranom, skeptični su da je moguće napraviti dobar dogovor.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније