Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 04. 2015. 11:11 >> 11:04

NEREDI U BALTIMORU

SAD: Demonstranti napali policiju, 12 uhapšenih

Najmanje 12 osoba uhapšeno je u Baltimoru tokom protesta organizovanih zbog ubistva tamnoputog Fredija Greja dok je bio u policijskom pritvoru.

U video snimku koji je prikazan putem društvenih mreža jedan demonstrant kantom za smeće uništava policijsko vozilo, dok drugi nasrću na civilna vozila. Neki su viđeni kako bacaju boce vode i druge predmete na policiju.

Oko 1.000 demonstranata marširalo je gradom dok su stotine policajaca pravile "živi zid" oko njih.

Policija je javila da je za haos na ulicama Baltimora uglavnom odgovorna manja grupa njih koja se prethodno odvojila.

Amerikanci su izašli na ulice bijesni zbog smrti Fredija Greyja (25) koji je preminuo od posljedica loma kičme sedam dana nakon što je pritvoren. poručili su da će se protesti u Baltimoru pretvoriti u najveće u zemlji ikada organizovane protiv policijskog nasilja.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik je osudio nasilje i vandalizam, a Grejeva sestra bliznakinja pozvala je demonstrante da se smire.

"Moja porodica želi od svih vas da zatraži da prestanete s nasiljem. Fredie Grej ovo ne želi", izjavila je Frederika Grej.

U video snimku hapšenja dvadesetpetogodišnjak je prikazan kako vrišti sa rukama savijenih iza leđa dok ga policija podiže na noge i odvlači u vozilo.

Njegova smrt uslijedila je nakon niza ubistava tamnoputih mladića širom zemlje u koji su umiješani policajci što je pobudilo rasne tenzije i pokrenulo proteste nezadovoljnih zbog sudskog sistema.

Iz Odjeljenja za pravdu protekle sedmice javljeno je da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo da li su prekršena građanska prava tokom Grejevog hapšenja i smrti.

Policija u Baltimoru kaznila je šest policajaca neprimanjem plate dok traje istraga.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније